Libéria: folytatódnak az összecsapások

Vágólapra másolva!
Támadást indított a kormányerők ellen hétfőn Libéria második legnagyobb városában, Buchananban a Mozgalom a Libériai Demokráciáért (Model) felkelőcsoport - jelentették katonai források.
Vágólapra másolva!

A szervezet - amely az Egyesült Libériaiak a Megbékélésért és a Demokráciáért (LURD) után a legnagyobb felkelőcsoport a nyugat-afrikai országban - a Monrovia fővárostól 100 kilométerre délkeletre fekvő Buchanan kikötőváros ellen indított ostromot. A francia AFP hírügynökség szerint a harcok már a városon belül folynak. "Támadás ért bennünket Buchananban" - ismerte el Daniel Chea libériai védelmi miniszter az AP amerikai hírügynökségnek. - Jelenleg harcok folynak ott."

A Libéria délkeleti részén fekvő város az utolsó jelentős kikötő, amely még a kormányerők kezén van - vagy volt. Sekou Conneh, a LURD vezetője eközben azt mondta telefonon a Reuters brit hírügynökségnek, hogy erőik bevették a fővárostól száz kilométerre északkeletre lévő, stratégiai fontosságú, Charles Taylor libériai elnök korábbi erődítményének tekintett Gbarnga városát. A városok elleni hétfői ostromok többfrontos harcra kényszerítik Charles Taylor csapatait.

A LURD kilenc napja ostromolja Monroviát, ahonnan több tízezer ember menekült el a harcok elől, éppen Buchananba. John Blaney amerikai nagykövet vasárnap felszólította a Model fegyvereseit, hogy kíméljék meg a kikötővárost. A szomszédos Elefántcsontpart által állítólag támogatott Model kisebb létszámú, de fegyelmezettebb és jobban felfegyverzett erő, mint a LURD.