Vágólapra másolva!
Valószínűleg a srebrenicai vérengzés áldozatainak földi maradványait rejti az a tömegsír, melynek feltárását hétfőn kezdték meg a hágai Nemzetközi Bíróság törvényszéki szakértői. Előzetes becslések szerint hétszáz meggyilkolt bosnyák férfi és fiú holttestét temették a sírba a boszniai háború idején a szerbek.
Vágólapra másolva!
Srebrenica miatt mondott le a kormány Hollandiában/nagyvilag/20020416lemondott.htmlHága: újabb alku egy srebrenicai vádlottal/nagyvilag/20030520haga.html

A szerb határ közelében, a Crni Vrh hegyen található tömegsír a srebrenicai mészárlás áldozatait rejti, de szakértők feltételezése szerint a szerbek más tömegsírokból is ide hordták a meggyilkolt bosnyákok holttesteit, nehogy fény derüljön az etnikai tisztogatásra. A sír húsz méter hosszú és négy méter széles, körülbelül hétszáz embert temettek bele.

A szakértők először azt próbálják megállapítani, hány embert temettek a sírba, ezután látnak majd az etnikai tisztogatás áldozatainak azonosításához. A sír erdős-hegyes területen található, ahol még mindig sok akna lehet a háború után. Ráadásul a szakemberek szerint a szerbek a sírt gyűjtőhelynek használták: korábbi etnikai tisztogatások már eltemetett áldozatait temették ide: az áthelyezéskor a földmunkagépek valószínűleg összeroncsolták a maradványokat: ez nagyban megnehezíti a későbbi azonosítást.

A sírban található körülbelül 700 bosnyák férfi és fiú a srebrenicai mészárlásnak esett áldozatul. 1995 júliusában a boszniai szerb csapatok elfoglalták az ENSZ által fegyvermentes övezetnek nyilvánított Srebrenica városát. A szerbek az ENSZ-katonák szeme láttára mészároltak le több mint 7000, a városba menekült boszniai muzulmánt. A most feltárt tömegsír a BBC News tudósítója szerint csak a jéghegy csúcsa: Bosznia-Hercegovinában több mint 20 000 a háború során eltűntek száma.