Castro trójai falóhoz hasonlította az EU-t

Vágólapra másolva!
Kubának nincs szüksége az Európai Unió segélyeire - jelentette ki Fidel Castro kubai elnök, aki az EU-t az Egyesült Államok trójai falovának tartja. Az unió egészen addig jó viszonyt ápolt Havannával, amíg be nem börtönöztek több kubai ellenzékit.
Vágólapra másolva!

Fidel Castro kubai elnök élesen bírálta az Európai Uniót szombati beszédében. A veterán vezető közölte: Kubának nincs szüksége az EU segítségére ahhoz, hogy talpon maradjon. Castro szerint az unió - amelyet a trójai falóhoz hasonlított - az Egyesült Államok ügynökeként tevékenykedik.

A 10 ezer ember előtt tartott beszédben az elnök hozzátette: az EU tulajdonképpen az egykori gyarmatosítók csoportját jelenti, amely felelősséggel tartozik a rabszolgakereskedelmért, a fosztogatásokért és egy népcsoportok teljes kiirtásáért.

Kuba egészen a közelmúltig jó viszonyt ápolt az unióval. Az EU ugyanakkor június elején diplomáciai szankciókat rendelt el Havannával szemben, miután több ellenzéki személyt börtönbüntetésre ítéltek - emlékeztet a BBC.

A szombati beszéd annak kapcsán hangzott el, hogy Fidel Castro százhúsz társával együtt éppen ötven évvel ezelőtt Santiago de Cubában támadást indított a város helyőrsége ellen. Bár Castrot a sikertelen akció után börtönbe zárták, Kubában mégis ezt az összecsapást tartják a forradalom kezdetének. Castro végül 1959-ben döntötte meg a jobboldali diktátor, Fulgencio Batusta hatalmát, és azóta ő vezeti az egyre inkább elszegényedő országot.