Sajtópert nyertek a spanyol kommunisták

Vágólapra másolva!
Igazat adott egy spanyol bíróság csütörtökön a Munkástanácsok (CCOO) kommunista szakszervezetnek. A CCOO a közszolgálati televízió ellen indított pert, úgy vélve, hogy tévé a tavaly június 20-i általános sztrájkról szóló beszámolójában megsértette a sztrájkjogot és a szakszervezeti szabadságjogokat.
Vágólapra másolva!

A spanyol szakszervezet keresetében "az információk manipulálását" rótta fel a TVE televíziónak, amennyiben a köztévé a sztrájk idején és utána is rendre alábecsülte annak méreteit. A csütörtökön kihirdetett ítéletben Pablo Burgos de Andrés bíró egyebek közt megállapította, hogy a TVE megcsonkítva közölte egy felmérés eredményeit a sztrájknak a közvélemény általi értékeléséről, elhallgatva azokat a - nagy többségben lévő - véleményeket, amelyek támogatták a sztrájkot és a szakszervezeti fellépést.

A bíró arra utasította a televíziót, hogy egy nap minden híradójában részletesen ismertesse az ítélet tartalmát. A TVE kommunikációs szolgálatánál nem kommentálták a bírói döntést, csak annyit közöltek, hogy a legfelsőbb bírósághoz fordulnak az ügyben.

A szóban forgó tavalyi általános sztrájkot a munkanélküli-segély rendszerének tervezett reformja ellen hirdették meg, amelyet José María Aznar konzervatív kormánya később visszavont.