Új jegybankelnöke van Szerbiának

Vágólapra másolva!
A várakozásoknak megfelelően a szerb parlament kedden Kori Udovicki eddigi bánya- és energiaipari minisztert választotta meg a nemzeti bank elnökévé. A pénzintézet eddigi vezetője Mladjan Dinkic volt, a G17 Plus nevű pártnak az alelnöke.
Vágólapra másolva!

A yale-i egyetemen végzett az új jegybankelnök

A 42 éves asszony jugoszláv diplomatacsaládban született, a belgrádi egyetem gazdaságtudományi szakán végzett, majd az amerikai Yale egyetemen doktorált. Nyolc évig volt Nemzetközi Valutaalapnál, először afrikai országok, majd Bosznia, illetve Jugoszlávia pénzügyeivel foglalkozott. A milosevici rendszer bukása után Bozidar Djelic szerb pénzügyminiszter meghívására tért vissza Belgrádba, a szerb kormány gazdaságpolitikai tanácsadója, majd az állami vállalatok átalakításával foglalkozó kormánybizottság tagja lett; 2002. júniusától volt bánya- és energiaipari miniszter.

Dinkic az utóbbi hónapokban keményen bírálta a kormányt. A kormány és Dinkic közötti vita a minap tetézett, amikor a jegybankelnök magyar rendőrségi dokumentumokra hivatkozva pénzmosással vádolt meg két kormánytisztviselőt.

A szerb parlament pénteken sürgősségi eljárással elfogadta a központi bank működését szabályozó törvényt, majd hétfőn az egyetlen jelöltet, Udovicki asszony választotta meg jegybankelnöknek. Dinkiccsel együtt távozik tisztségéből a jegybank két alelnöke, s további hét osztályvezető, illetve szakértő. Kori Udovicki szakmai hozzáértését a kormány legádázabb bírálói sem vonják kétségbe, beleértve Dinkicet is.

Kori Udovicki megválasztása után közölte, hogy a jegybank élén törekedni fog a stabil monetáris és árpolitika megtartására, s meg kívánja erősíteni a központi bankot. Udovicki szerint a jegybanknak és a kormánynak együtt kell működnie a gazdaság fellendítése érdekében. Udovicki méltatta elődje, Dinkic munkáját. Legnagyobb érdemei közé sorolta állhatatosságát, azt, hogy visszatért a polgárok bizalma a dinár iránt, stabilak maradtak az árak, s nőtt a jegybank devizatartaléka. Kori Udovicki közölte, hogy nem kíván változtatni elődje pénzügyi politikáján.