Kadhafi fia együttműködne az Egyesült Államokkal

Vágólapra másolva!
Líbia konstruktív kapcsolatokat és termékeny együttműködést kíván kialakítani az Egyesült Államokkal - jelentette ki a CNN hírtelevíziónak Szaif al-Iszlam Kadhafi, Moamer Kadhafi líbiai elnök legidősebb fia.
Vágólapra másolva!

A Londonban tartózkodó ifjabb Kadhafi első ízben nyilatkozott egy amerikai televíziós állomásnak, utalva arra is, hogy országa - mint fogalmazott - hamarosan kifizeti a kártérítést a skóciai Lockerbie felett 1988-ban szerencsétlenül járt PanAm utasszállító repülőgép több mint 200 áldozata hozzátartozóinak.

Ez utóbbival összefüggésben Szaif Kadhafi azt hangoztatta, hogy Líbia ártatlannak tartja magát, szavai szerint semmi köze a tragédiához. Ennek ellenére - mint fogalmazott - felelős állam, betartja kötelezettségeit, s elfogadja az ENSZ Biztonsági Tanácsa erre vonatkozó határozatát és az utasszállító repülőgép katasztrófáját vizsgáló bíróság ítéletét. Ennek megfelelően kifizeti az előirányzott 2,7 milliárd dolláros kártérítést.

Tudomása szerint a pénzt néhány héten belül letétbe helyezik, s ily módon az egész ügy a történelem részévé válhat. Kadhafi elnök fia azt hangoztatta, hogy országa nem akar több konfrontációt, sem agressziót, nem akar harcolni senki ellen.

A líbiai nép gyümölcsöző kapcsolatokat akar az amerikaiakkal, azt akarja, hogy minél több amerikai látogasson el Líbiába. "Befektetni akarunk a New York-i tőzsdén, azt akarjuk, hogy a Pepsi Cola és a Coca Cola meghonosodjon Líbiában" - jelentette ki. Szaif Kadhafi cáfolta azokat az értesüléseket, amelyek szerint hazája tömegpusztító fegyverekkel rendelkezne.

Cáfolta azt is, hogy Líbia a közelmúltban fejlett haditechnológiát kapott volna az Oroszországtól. Tripoli - mint hangoztatta - aláírta a tömegpusztító fegyverek birtoklását tiltó konvenciókat, kész alávetni magát mindenfajta nemzetközi ellenőrzésnek, s minden más, az átláthatóságot biztosító eljárásnak. "Pénzünket ehelyett arra akarjuk költeni, hogy korszerűsítsük a gazdaságot és az infrastruktúrát" - fogalmazott a líbiai elnök fia, hangoztatva, hogy országa és az Egyesült Államok nem ellenségek többé.