Kómába esett Afrika mészárosa

Vágólapra másolva!
Kómában van Idi Amin, Uganda volt diktátora. Alig nyolc éves uralma alatt 400 000 embert gyilkoltatott meg, és ezért kapta az "Afrika mészárosa" ragadványnevet. Idi Amin az elmúlt évtizedben Szaúd-Arábiában, luxuskörülmények között élt.
Vágólapra másolva!

Kómába esett Idi Amin, a világ egyik legszörnyűbb rezsimjének vezetője. 1971-79 között volt Uganda diktátora. Uralma idején mintegy 400 000 embert gyilkoltatott meg. Felesége közlése szerint nagyon beteg volt, és a hétvége óta lélegeztetőgép tartja életben. A családja nem bízik felépülésében, és kijelentették, hogy szeretnék Ugandában eltemetni az 1979 óta száműzetésben élő diktátort.

Idi Amin 1971-ben egy katonai puccs élén vette át a hatalmat a brit uralom alól alig néhány éve felszabadult országban. Egyik első intézkedéseként kiutasított az országból 60 000 ázsiait. Az elsősorban indiai kiutasítottak tartották kezükben az ország gazdasági életét. Mindössze 90 napot kaptak, hogy örökre távozzanak Ugandából. Később leszámolt ugandai ellenfeleivel is, és szinte minden felsőfokú végzettségű embert megölt vagy száműzetésbe kényszerített. 1972-től háborúban állt a szomszédos Tanzániával. 1979-ben a tanzániai hadsereg megdöntötte hatalmát, és Líbiába menekült. Több mint tíz évvel ezelőtt az időközben muzulmán hitre tért diktátor Szaúd-Arábia költözött, ahol feleségével luxuskörülmények között élt.

Negyvenhárom gyermeke közül az egyik a közelmúltban megpróbált politikai hatalmat szerezni, és elindult egy ugandai város polgármester választásán. Nem sikerült azonban a család visszatérése, a fiú alulmaradt a voksoláskor.