Váratlan sztrájk miatt áll a Heathrow-i repülőtér

Vágólapra másolva!
A Londonból induló összes belföldi és európai - köztük mindkét budapesti - járatát törölte szombatra a British Airways, miután folytatódott a cég földi kiszolgáló alkalmazottainak előző este kezdődött, előre be nem jelentett sztrájkja a londoni Heathrow repülőtér legnagyobb forgalmú terminálján, az 1-esen.
Vágólapra másolva!

A BA eredetileg londoni idő szerint szombat délután 3 óráig törölte járatait a belső és az európai útvonalakat indító és fogadó 1-es terminálról. A késő délelőtti, 868-as számú budapesti járat sem indult el, de az este 20.05 órakor esedékes, 870-es második budapesti gépet korábban még indulásra jelölték a tájékoztatóban.

A légitársaság azonban - jóllehet időközben hírek terjedtek el arról, hogy a sztrájkolók délután visszatérnek munkahelyükre - szombat délután közölte, hogy aznap már nem indítja belföldi és európai járatait; az automatikus járatinformáció az esti budapesti BA-gépet is már töröltként tüntette fel. A sztrájk átterjedt a városnyi repülőtér négyes termináljára is, ahonnan néhány rövid távú járat mellett zömmel a British Airways földrészközi járatai közlekednek. Az innen induló rövid távú járatokat is egész napra törölte a cég, de közölte, hogy számít az interkontinentális gépek indulására este 6 óra után.

A Heathrow 1-es terminálján, ahonnan a British Airways belső és európai járatai indulnak, a jegy- és a csomagkezelő alkalmazottak az ellen tiltakoztak, hogy a cég jövő keddtől olyan elektronikus be- és kiléptetési rendszert állít üzembe, amely alkalmas a munkahelyen eltöltött idő rögzítésére is. A sztrájk péntek este kezdődött, és néhány óra alatt 15 ezer utas gyűlt össze a terminálon, kaotikus állapotokat teremtve. Több ezren - főleg olyan átszálló utasok, akiknek nem volt londoni szállásuk - kénytelenek voltak a várócsarnokban éjszakázni. A legnagyobb brit közlekedési szakszervezet, a TGWU közölte, hogy a munkabeszüntetésről az abban részt vevő szervett alkalmazottak előzetesen nem szavaztak, így az akció nem hivatalos.