Kelly-ügy: Blair legsúlyosabb kormányzati válsága

Vágólapra másolva!
Nem volt hajlandó közölni a japáni látogatáson lévő Tony Blair brit kormányfő, hogy tervezi-e lemondását, miután holtan találták David Kelly fegyverzet-szakértőt, az iraki háborúval kapcsolatos brit parlamenti vizsgálat egyik koronatanúját. Hakone városában tartott, feszült légkörű szombati sajtóértekezletén a miniszterelnök nem válaszolt, csak szótlanul nézett maga elé, miután egy újságíró azt kérdezte tőle, gondolja-e, hogy "vér tapad a kezéhez", és le kellene mondania.
Vágólapra másolva!

A brit miniszterelnök azt sem volt hajlandó közölni, hogy védelmi minisztere, Geoffrey Hoon és a kormányfő közvetlen szóvivője, Alastair Campbell felajánlotta-e lemondását Kelly halálának bejelentése nyomán. "Úgy gondolom, a fontos most az, hogy folyamatban van egy eljárás" - mondta Blair, lényegében megismételve a korábban, Japánba érkezésekor már mondottakat, így a professzorért és családjáért érzett szomorúságát is. "Nem hiszem, hogy bárkinek, nekünk, vagy másnak, ítélkeznie kellene a tények ismerete előtt."

Meghalt az iraki titkok tudója/nagyvilag/20030718rejtelyes.html

Az eset, amely Blair eddigi hatéves kormányzása során a legsúlyosabb belpolitikai válságnak bizonyulhat, éles bírálatokat váltott ki a brit sajtóban, és beárnyékolja a miniszterelnök most kezdett hatnapos ázsiai körútját - jegyzi meg az AFP francia hírügynökség. Kelly professzornak, vezető brit mikrobiológiai szakértőnek, az iraki háborúval kapcsolatos brit parlamenti vizsgálat egyik koronatanújának pénteken megtalált holttestét hivatalosan is azonosították a szombati napon. Az rendőrség szerint öngyilkos lehetett a szakértő: egy késsel vágta fel bal csuklóját, halálát elvérzés okozta. A helyszínen megtalálták a kést is.

"Most a szokásos eljárásra és egy független vizsgálatra van szükség a megfelelő formában, s úgy gondolom, ezek lehetővé teszik a tények megállapítását" - mondta Blair. "Remélem, félretehetjük majd a találgatásokat, az állításokat és ellenállításokat, hagyva, hogy a folyamat a maga útján haladjon - folytatta a japán fővárosban tartózkodó kormányfő.

A brit ellenzék a miniszterelnök azonnali hazatérését, és átfogó vizsgálat megindítását követeli. A felelősök keresgélése nem hivatalos szinten azonban már szombaton megkezdődött. A sajtó elsődleges céltáblája Alastair Campbell, Tony Blair vezető sajtószóvivője, aki a hírszerzési dossziékkal kapcsolatos kormányzati háborút a BBC ellen elindította, miután a londoni rádió azt állította: ő ragaszkodott ahhoz, hogy a katonai beavatkozás hazai támogatottságának erősítése végett tavaly ősszel közzétett hírszerzési dossziét tegyék "szexisebbé".

Kelly, aki a védelmi minisztérium iraki fegyverzetügyi tudományos tanácsadója - korábban pedig az ENSZ Irakban tevékenykedő egyik vezető fegyverellenőre - volt, úgy keveredett bele ebbe a háborúskodásba, hogy maga jelezte minisztériumi elöljáróinak: a tudósítás előtt beszélt az iraki tömegpusztító fegyverekről a BBC katonapolitikai tudósítójával. A nyilvánosságtól általában ódzkodó szakértő nevét a minisztérium ezután kiadta, és a parlament külügyi bizottsága keddre beidézte Kellyt, akit órákon át faggattak a képviselők, meglehetősen nyers stílusban. Az egyik kormánypárti bizottsági tag szombaton ezért nyilvánosan elnézést is kért. Kelly csütörtök délután tűnt el oxfordshire-i otthonából; holttestére pénteken talált rá a rendőrség egy közeli erdős domboldalban.

Szombati elemzések szerint a neves szakértő öngyilkossága a hat éve hatalmon lévő munkáspárti kormány eddigi legsúlyosabb belpolitikai válságát idézte elő. Általános vélekedések szerint Campbell szóvivő pozíciója tarthatatlanná vált, bár maga Campbell állítólag nem akar távozni. Elhangzanak olyan vélemények is, amelyek szerint Geoff Hoon védelmi miniszternek kellene lemondania, miután a BBC-vel vívott háborúban az ő minisztériuma tolta előtérbe a halk szavú, a rendőrség által "sérülékeny személyiségűként" leírt Kelly professzort.

Hoon azonban szombaton, a hivatalos rendőrségi bejelentés után kitérően válaszolt a BBC-nek arra kérdésére, hogy ha a vizsgálat megállapítja az ő érintettségét, lemond-e. A védelmi miniszter közölte: a tárcánál mindenki "gondosan vizsgálja" a maga szerepét a történtekben, de meg kell várni a vizsgálat eredményét.

A Sky News hírtévé rögtönzött - nem reprezentatív - szombati közvélemény-kutatásában azonban a betelefonálók 60 százaléka azt mondta, hogy Tony Blair kormányfőnek kellene távoznia posztjáról a történtek miatt. Blair jelenleg távol-keleti körúton jár; a kíséretében lévő újságírók szerint nincs hír arról, hogy a miniszterelnök az utazást megszakítaná.