Vágóhidakat kell bezárni a határnyitáshoz

Vágólapra másolva!
Juhász Endre csütörtöki közlése szerint normális jelenség, hogy az Európai Bizottság jelentésében a felkészülés szintjét bizonyos területeken még nem találta kielégítőnek, hiszen Magyarországnak a felkészülést az év végére kell csak befejeznie. Ha a magyar hatóságok nem záratják be az uniós szabályoknak nem megfelelő vágóhidakat, védőintézkedéseket tehet az élelmiszerexport ellenőrzésére az Unió.
Vágólapra másolva!

Az év végéig való felkészülés olyan cél, amit "nem szeretnénk elmulasztani, de ha elmulasztanánk, még az sem lenne olyan tragikus, mert jogilag azt csak május 1-jére kell elvégezni" - fogalmazott Juhász Endre egy budapesti sajtóbeszélgetésen.

Az Európai Bizottság szerdán sürgette a tíz csatlakozó országot, köztük Magyarországot, hogy gyorsítsa fel uniós intézményeik kiépítését, ha a tervek szerint már január 1-jétől részesülni kíván a felzárkózást segítő kohéziós és strukturális alapokból. A két felzárkóztatási alapból 22 milliárd euró vár 2004 és 2006 között az új tagországokra.

Az integrációs ügyek koordinációjáért felelős tárca nélküli miniszter hozzátette: tekintettel arra, hogy a csatlakozási szerződés szerint a január 1. utáni kiadásokat már el lehet később ismertetni, fontos lenne, hogy a felkészüléssel december végéig kész legyenek az intézmények. Kiemelte azonban azt is: ha ez nem sikerül, az nem azt jelenti, hogy azt a pénzt elveszítettük.

Megjegyezte: "az elveszítés kérdése legkorábban 2006 végén vethető fel", hiszen először kötelezettségvállalás történik a rendelkezésre álló összegből, és utána annak a végrehajtására általában még két éve van a tagállamnak.

A bizottság által megfogalmazott kritikák közül Juhász Endre kiemelte az 5 uniós operatív programért felelős irányító hatóságon dolgozók létszámának elmaradását a bejelentett keretszámtól. Hozzáfűzte: a kormány által elhatározott takarékossági intézkedések jegyében - amelyek az uniós felkészülést nem érintik - a létszámbővítéshez már külön kormányfelhatalmazás kell. Példaként elmondta, hogy a múlt hét szerdán a regionális operatív programért felelős Nemzeti Területfejlesztési Hivatal ezt már megkapta.

Juhász Endre, annak kapcsán, hogy az Európai Bizottság kritizálta az ellenőrzési stratégia hiányosságát, közölte: ezt a stratégiát a kormány a szerdai ülésén hagyta jóvá. A tárca nélküli miniszter megjegyezte: nem az országos hatáskörű szervekről, az ÁSZ-ról, vagy a Kehiről, hanem az egyes minisztériumok úgynevezett felügyeleti ellenőrzéséről van szó.

Magyarország felkészültségében a harmadik fő kritika az élelmiszerüzemek higiéniáját, az élelmiszerbiztonságot illette. "Elismerem, hogy itt vannak problémák, elsősorban a vágóhidak területén" - mondta Juhász Endre, hozzátéve, hogy legalább 200 olyan vágóhíd van ma Magyarországon, amely nem felel meg az EU-s normáknak, nem kapott derogációt, de elméletileg az egész közös piacra tud szállítani. Hozzátette: ha ezeknek nem sikerül az uniós követelményeknek megfelelniük, akkor be kell zárni őket. A minszter szerint joggal léptetne életbe védőintézkedéseket az Unió, ha tovább működnének a rossz minőségű vágóhidak, mert elvileg a belépés után megszűnik az áruellenőrzés a belső határon.