Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Újabb fordulat a munkácsi polgármester-választás ügyében

Vágólapra másolva!
A munkácsi választási bizottság újabb döntésével ismét megerősítette az ellenzéki Mi Ukrajnánk tömörülés jelöltjének, Vaszil Petyovkának a győzelmét a múlt hónapban tartott munkácsi időközi polgármester-választáson, amelynek eredményét kedden érvénytelenítette egy lvivi (lembergi) kerületi bíróság.
Vágólapra másolva!

Kárpátalja második legnagyobb városának választási bizottsága szerdán este azt követően hozta meg újabb döntését, hogy a munkácsi városi bíróság helyt adott a polgármester-választáson harmadik helyen végzett jelölt keresetének, és három körzetben érvénytelenítette a voksolás eredményeit. Ezekben a második helyezett Nuszer Ernő, az Egyesült Ukrán Szociáldemokrata Párt támogatottja szerezte meg a szavazatok többségét.

Egy nappal korábban a lvivi bíróság Nuszer panasza nyomán a 36 munkácsi szavazókörből 15-ben érvénytelenítette az eredményeket, s ezzel nem egészen egy napra az ő javára billentette a szavazás mérlegét. A helyi választási bizottság döntése értelmében Petyovka tovább folytathatja polgármesteri tevékenységét.

A munkácsi fejleményeket nagy érdeklődés övezi nemcsak Kárpátalján, hanem egész Ukrajnában. Vaszil Petyovka és Nuszer Ernő küzdelmét a polgármesteri székért a két legbefolyásosabb politikai formáció, a Mi Ukrajnánk tömörülés és az Egyesült Ukrán Szociáldemokrata Párt erőpróbájaként értékelik.

A küzdelem kimenetelét sokan meghatározónak tekintik a jövőre esedékes elnökválasztás lebonyolítására és eredményére nézve.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről