Irakban annyi áldozatot szed a béke, mint a háború

Vágólapra másolva!
Újabb amerikai katonát öltek meg iraki gerillák. Az Egyesült Államok hadserege 69 embert vesztett azóta, hogy Bush elnök május elsején kijelentette: Irakban véget értek a hadműveletek. Azóta átlagban kétnaponta hal meg amerikai katona gerillatámadásokban. Az USA eddigi veszteségei meghaladják az 1991-es Öböl-háborúban elesett amerikai katonák számát.
Vágólapra másolva!
Az iraki háború a számok tükrébenhttp://www.iraqometer.com

Szerdán egy amerikai katonát megölt, kettőt pedig megsebesített egy bomba, melyet autóroncsba rejtettek iraki gerillák Bagdadtól húsz kilométerre. Szemtanúk szerint az egyik sérült katona kiugrott teherautójából, és dühében az út menti bozótost kezdte lőni: ő néhány nappal ezelőtt már túlélt egy teherautó-robbantást. Irakban egymást érik az amerikai katonák elleni támadások. Az iraki gerillák általában rakétavedőkkel, gránátokkal és bombákkal támadnak az amerikaiakra. Eddig 69 amerikai katona esett áldozatául a békének.

George Bush elnök május elsején bejelentette: véget értek a hadműveletek Irakban. Amerika háborús vesztesége 91 ember volt. Az azóta eltelt időben azonban a folyamatos iraki rajtaütésekben eddig 69 ember vesztette éltét. Az amerikaiak vesztesége ezzel meghaladta az 1991-es Öböl-háborúban meghalt katonák számát. Az akkori, 100 napig tartó hadműveletek során 149 katona esett el.

"Egy nappal sem maradunk tovább a szükségesnél" - mondta újságíróknak Bagdadban Paul Bremer, az iraki amerikai adminisztráció vezetője. Egyre több iraki tekinti megszállásnak az amerikai jelenlétet. A fiatalok körében egyre nő Szaddám Huszein Baath Pártjának népszerűsége: ez az amerikai katonák elleni támadások fő oka. Az emberveszteség mellett nem szabad megfeledkezni a jelenlét anyagi vonzatairól sem: az iraki rendteremtés havonta 3,9 milliárd dollárba kerül Amerikának.