Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Vágólapra másolva!
Nem volt elégedett a kormány munkájával, ezért menesztette a miniszterelnököt, a miniszterelnök-helyettest és a mezőgazdasági minisztert a fehérorosz államfő. Alekszandr Lukasenko további leváltásokkal fenyegetőzött, ha a kormány nem képes úrrá lenni a gazdasági nehézségeken.
Vágólapra másolva!

Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök menesztette Gennagyij Novickij miniszterelnököt, Alekszandr Popkov miniszterelnök-helyettest és Mihail Ruszij mezőgazdasági minisztert.

Az államfő azzal indokolta a lépést, hogy nem hatékony a kormány munkája, a miniszterek nem hajtották végre a kormányzati bürokrácia csökkentésére hozott határozatokat, a kabinet az idevágó elnöki utasítás ellenére sem fizette ki teljesen a mezőgazdasági termelőknek járó állami tartozásokat, és a kormányhivatalok hamis adatokat szolgáltattak az államfőnek a gazdasági folyamatokról.

A fehérorosz elnök többször fenyegetőzött már az egész kormány menesztésével, amiért az nem képes úrrá lenni a gazdasági nehézségeken, nem tud lökést adni a gazdasági növekedésnek. Lukasenko most is további leváltásokat helyezett kilátásba. Mint mondta, az idén harmadrészben megújítja a kormány összetételét.

Lukasenko, akit nyugaton számos bírálat ér a gazdasági reformok elmaradása, valamint a politikai ellenzék és a sajtó tevékenységének szigorú korlátozása miatt, szovjet típusú, államilag irányított gazdasági rendszert működtet Fehéroroszorszgban.

A miniszterelnök posztját Szergej Szidorszkij eddigi első miniszterelnök-helyettes vette át.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről