Budapesten őrizetbe vették Hasim Thaqit

Vágólapra másolva!
Rövid időre őrizetbe vették Magyarországon a hivatalos franciaországi látogatásra utazó Hashim Thaqit, a feloszlatott Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) volt vezetőjét, a Koszovói Demokrata Párt elnökét - jelentették be Pristinában.
Vágólapra másolva!

A magyar rendőrség egy tíz évvel ezelőtt, Slobodan Milosevic elnöksége idején, Belgrád által kiadott elfogatóparancs alapján vette őrizetbe a koszovói albán politikust - mondta Jakup Krasniqi, Thaqi pártjának főtitkára, hozzátéve: az őrizetbe vétel a budapesti repülőtéren történt; Thaqi, aki jelenleg a koszovói parlamentnek is tagja, Franciaországba vezető útján átutazóban járt Budapesten.

Mint Simon Haselock, a koszovói ENSZ-misszió szóvivője közölte az amerikai AP hírügynökséggel, a magyar hatóságok szabadon engedték Thaqit, miután Michael Steiner, a koszovói ENSZ-adminisztráció vezetője érintkezésbe lépett a magyar Külügyminisztérium illetékeseivel. A koszovói albán politikus úton van Párizs felé - tette hozzá.

Thaqi volt az egyik fő szervezője 1998-99-ben a koszovói albán felkelők szerb fennhatóság elleni fegyveres harcának. Jelenleg Thaqi pártja részt vesz a koszovói koalíciós kormányban, a politikus a tartományi gyűlés helyettes vezetője.