Izrael megkezdte a kivonulást Gázából

Vágólapra másolva!
Az izraeli csapatok vasárnap este megkezdték a kivonulást a megszállásuk alatt álló Gázai-övezetből - jelentette a Reuters. Vasárnap délután a Hamász és az Iszlám Dzsihád nevű palesztin szervezet bejelentette: a következő három hónapra felfüggesztik az Izrael elleni támadásokat. A tűzszünethez este csatlakozott Jasszer Arafat mozgalma, a Fatah is.
Vágólapra másolva!

Az izraeli-palesztin béketárgyalásokon utóbbi hetek legígéretesebb eseménye történt vasárnap. Délután két radikális palesztin csoport, melyek a közelmúlt több öngyilkos merényletéért is felelősek, bejelentették, hogy a következő három hónapban nem támadnak izraeli célpontokat. Az Iszlám Dzsihád és a Hamász az öngyilkos akciók felfüggesztésének feltételként azt követeli, hogy Izrael szüntesse be a palesztinok elleni támadásokat, oldja fel a palesztin területek blokádját és engedje szabadon a bebörtönzött palesztinokat. A két szélsőséges palesztin szervezet eddig a megszállt területek visszaadásához kötötték a békét. A tűzszünethez este csatlakozott Jasszer Arafat palesztin vezető mozgalma, a Fatah is.

Izrael egyelőre megosztott a bejelentést illetően. Az izraeli külügyminisztérium szóvivője úgy vélekedett, hogy a fegyvernyugvás ellenére a Hamász és az Iszlám Dzsihád katonai ereje megmarad, a tűzszünet időzített bomba, mert megmarad a terror infrastruktúrája. A szóvivő kijelentette, a szélsőséges palesztin szervezetek arra használják fel a fegyvernyugvást, hogy újracsoportosítsák erőiket - írja az MTI.

Ennek ellenére az izraeli csapatok este megkezdték a kivonulást a megszállásuk alatt lévő Gázai-övezetből. A Reuters brit hírügynökség ezt helyi beszámolókra hivatkozva jelentette. Az izraeli csapatok egyelőre csak a Gázai-övezet északi részén lévő Bét-Hanúnból vonulnak vissza. a kivonulás után a területet a palesztin hatóság ellenőrzi majd. Izrael várhatóan további körzeteket is elhagy, köztük a ciszjordániai Betlehemét is.

Izrael emelett vasárnap vállalta azt is, hogy beszünteti behatolásait a palesztin területekre és felszámolja azokat a katonai ellenőrző pontokat, amelyek akadályozták a palesztinok életét a Gázai-övezetben és Ciszjordániában.

Az izraeli kormány kikötötte viszont, hogy a palesztinoknak le kell csapniuk a szélsőséges fegyveres csoportokra. Mohammed Dahlán palesztin belbiztonsági miniszter ígéretet tett a palesztin fegyveres csoportoknál tartott illegális fegyverek begyűjtésére.

A három hónapos tűzszünet része annak a rendezési tervnek, amiről amerikai közvetítéssel az iraki háború vége óta tárgyal intenzíven az izraeli és palesztin vezetés. A megállapodást segítette, hogy Bush külpolitikai tanácsadója a hétvégén folyamatosan tárgyalt a két fél vezetőivel.

A teljes tűzszünethez hiányzik még az al-Aksza Mecset Mártírjainak Brigádja nevű szervezet beleegyezése. Ők jelezték, hogy továbbra is fenntartják maguknak a jogot a terrortámadásokhoz. Egyelőre azonban úgy tűnik, hogy a béketárgyalások menetét ez nem akadályozza.

Az amerikaiak diktálta terv szerint - melyet elvben már mindkét oldal elfogadott - a békefolyamat a palesztin állam 2005-ös teljes függetlenségéig tartana. A kilencvenes évek eleje óta azonban eddig az összes hasonló békefolyamat kudarcba fulladt.

A vasárnapi kedvező események ellenére este már történt egy incidens a ciszjordániai Hebron közelében: palesztinok egy zsidó telepen tartózkodó katonákra lőttek. Személyi sérülés nem történt. Ugyancsak vasárnap este a ciszjordániai Dzsenínnél az izraeli hadsereg elfogta az aznap tűzszünetet vállalt Iszlám Dzsihád egy tagját.