Hétfőtől tilos a randi-drog Angliában

Vágólapra másolva!
A brit kormány hétfőtől felvette a tiltott drogok listájára a folyékony ecstasy-nak is becézett GHB-t. Az emlékezetkiesést okozó drogot sokszor nemi erőszakhoz használják, mert az elkábított áldozatok nem is emlékeznek mi történt velük. A drog birtoklását eddig nem tiltotta a törvény Nagy-Britanniában.
Vágólapra másolva!

Betiltják július 1-től Nagy-Britanniában a GHB-t. A folyékony ecstasynak vagy randi-drognak is nevezett gamma-hidrixid-butrát nem csak az egészségre nagyon veszélyes, hanem súlyos bűncselekmények is kapcsolódnak hozzá.

Az USA-ban és Nyugat-Európában gyorsan elterjedt kábítószert eredetileg testépítők használták serkentőszernek. Kis mennyiségben jó kedélyt biztosít, közvetlenné teszi fogyasztóját, és feloldja a belső gátlásokat. Nagyobb dózisban azonban teljes emlékezetkiesést okoz, és könnyen eszméletvesztéshez vagy akár kómához, fulladáshoz is vezethet használata.

A rövid távú emlékezetet roncsoló hatása miatt használják bűncselekményekhez. Több tucat esetről tud a brit rendőrség, amikor GHB-vel elkábított lányokat erőszakoltak meg. Az áldozatok sokszor önként elmentek az elkövetőkkel, majd teljesen elvesztették az öntudatukat. Később egyáltalán nem emlékeztek arra, ami történt velük.

Legutóbb a múlt hónapban ítéltek 10 éves börtönbüntetésre hasonló bűntett miatt brit állampolgárt. A legnagyobb feltűnést eddig Andrew Luster ügye keltette a GHB-vel kapcsolatban. Luster annak a Max Factor-nak az ükunokája, aki a világhírű, önmagáról elnevezett kozmetikai céget alapította. Luster Kaliforniában 1996 és 2000 között többször is a lakására csalt GHB-val elkábított nőket, és megerőszakolta őket. Három esetet sikerült rábizonyítani, de eltűnt Mexikóban. A közelmúltban azonban egy fejvadász elkapta, és most 124 éves börtönbüntetését tölti.

A GHB-t különösen veszélyessé teszi, hogy színtelen és szagtalan folyadék, italba keverve nem lehet észrevenni jelenlétét. Általában ráadásul alkoholba keverik, ami még inkább felerősíti a hatását. Egy 30 ml-es flakon Angliában 15 fontba kerül. Legálisan ugyan nem lehetett eddig sem terjeszteni egy egészségügyi rendelet szerint, de viszonylag könnyen hozzá juthatott aki akart, mert birtoklását eddig a törvény nem tiltotta. Akár rendelni is lehetett belőle az interneten, és szex-boltok is árusították.

Hétfő éjféltől azonban birtoklásáért már két év, terjesztéséért pedig öt év börtön jár, írja a BBC.