Paradicsommal dobálták a lengyelek az abortuszhajót

Vágólapra másolva!
Paradicsommal és festékkel dobálták meg a lengyelek azt a holland hajót, amelyik azért érkezett Lengyelország partjaihoz, hogy az ott felszállókat - lengyel felségvizeken kívül - tájékoztassák az abortuszról, illetve szükség esetén vetélést okozó tablettákkal is ellássák. A nagy ellenkampány ellenére több érdeklődő lengyel nő felszállt a hajóra. A lengyel vámosok a hajó érkezéséhez képest 12 darabbal kevesebb abortusztablettát találtak a fedélzeten, ezért vizsgálatot indítanak.
Vágólapra másolva!

A korábban már Írországban is feltűnt holland abortuszhajó ezúttal Lengyelország partjainál kötött ki. Az abortuszklinikával felszerelt Langenort fedélzetére már néhány napja felszállhattak a lengyel nők, hogy a terhességmegszakításról kapjanak felvilágosítást, pénteken azonban a hajó elhagyta az ország partjait néhány lengyel állampolgárral a fedélzetén. Az induló hajót tojással és festékkel dobálták meg a lengyel abortuszellenesek. Az ellenkampány résztvevői később egy kisebb hajóval próbálták követni a Langenortot, de rövidesen lemaradtak - írja a BBC.

A visszaérkező hajó fedélzetén a lengyel vámosok 12 darabbal kevesebb abortusztablettát találtak, ezért a lengyel államügyészség pénteken bejelentette, hogy vizsgálatot indít az ügyben, tekintettel arra, hogy az ilyen, művi vetélést előidéző tabletták használata Lengyelországban tilos, és a lengyel vámosok előzőleg lepecsételték a szóban forgó gyógyszereket. A holland Women on Waves alapítvány szóvivője a visszatérés után azt állította, hogy a nyílt tengeren kizárólag szexuális, családtervezési oktatásban részesítették a lengyel nőket. Nem válaszolt arra a kérdésre, hogy a vendégek között voltak-e terhes nők is, amint arra sem, hogy osztottak-e nekik abortusztablettákat.

A hajó kapitányának büntetést is kell fizetnie, mert érkezéskor nem volt hajlandó követni a kikötői utasításokat. A kapitány lelétbe helyezte a rá kirótt pénzbírságot, hogy elhagyhassák a wladyslawowói kikötőt, a hajó személyzete pedig megfellebbezte a kikötői hatóságok határozatát.

Az abortuszt szabályozó lengyel törvények a legszigorúbbak közé tartoznak Európában. A terhesség megszakítását csak abban az esetben engedélyezik, ha ezzel az anya életét mentik meg, vagy ha a magzat nagymértékben károsodott, illetve akkor, ha a terhesség erőszak vagy vérfertőzés következménye.

Az abortuszt ellenző jobboldali ellenzéki Lengyel Családok Ligája bejelentette, hogy a holland feminista alapítvány akciójához hasonló ellenakcióra készül Hollandiában. Vagy egy hajót küldenek a holland partokhoz, vagy gépkocsival utaznak az országba, hogy tájékoztassák a hollandokat saját álláspontjukról, hogy az abortusz gyilkosság.

Két évvel ezelőtt a holland abortuszhajó személyzete arra készült, hogy ír nőkön végeznek abortuszokat, a beavatkozások azonban jogi problémák miatt elmaradtak.