Magyar szál az al-Kaida tevékenységében

Vágólapra másolva!
A olasz pénzügyőrség őrizetbe vett hat olyan személyt, akiről gyanítható, hogy pénzügyi és logisztikai segítséget nyújtva közeli kapcsolatban állt egy, az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz kötődő iszlám szélsőséges csoporttal, és szerteágazó bűnözői tevékenységükből származó pénzösszegeiket külföldi - többek között magyarországi - bankszámlákon helyezték el.
Vágólapra másolva!

Több mint 170 pénzügyőr és rendőr "a nemzetközi terrorizmus elleni átfogó razzia" keretében kedd hajnalban átkutatott 40 házat Milánóban és környékén, hét feltételezett muzulmán szélsőségest keresve - írta a pénzügyőrség közleményében.

A hétből hatot sikerült elfogni, a kézre nem kerített tunéziai már valószínűleg egy tunéziai börtönben ül. Az AGI olasz hírügynökség szerint a hat őrizetbe vett közül öt tunéziai, egy pedig marokkói. Egyikük a milánói külváros, Gallarate mecsetének imámja, míg másikuk rajta van az amerikai hatóságok által összeállított körözött terroristák listáján.

A gyanú szerint közvetlen kapcsolatban álltak - esetleg maguk is tagjai voltak - az algériai muzulmán szélsőséges szervezet, az Ima és Harc Szalafista Csoport (GSPC) milánói sejtjével, és azt pénzügyileg segítették. Valószínűleg eljárást indítanak ellenük a nemzetközi terrorizmusnak nyújtott pénzügyi és logisztikai támogatás, hamis számlák kiállítása, illegális bevándorlás segítése, orgazdaság, valamint hamis dokumentumok birtoklásának vádjával.

A feltevések szerint a csoport hamis számlák gyártásával, és különböző bűnügyi tevékenységek során pénzösszegeket halmozott fel, amelyeket aztán különböző külföldi bankszámlákon helyeztek el - Albániában, Szaúd-Arábiában, Belgiumban, Bulgáriában, Egyiptomban, az Egyesült Arab Emírségekben, az Egyesült Államokban, Spanyolországban, Franciaországban, Nagy-Britanniában, Ománban, Svájcban, Törökországban, Ukrajnában, Jemenben és Magyarországon.

Újsághírek szerint az olasz hatóságok olyan telefonhívásokat rögzítettek, amelyek bizonyítják, hogy az őrizetesek kapcsolatban álltak Ramzi bin al-Síbával, a 2001. szeptember 11-ei amerikai terrortámadások tavaly szeptemberben Pakisztánban letartóztatott egyik kitervelőjével.