Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Vágólapra másolva!
Néhány mondattal véget vetett hosszú évek találgatásainak és híreszteléseinek Vilmos herceg, Károly brit trónörökös és a néhai Diana hercegnő elsőszülött fia, aki vasárnap hajnalban megjelentetett nyilatkozatában közölte: az Egyesült Királyság uralkodója akar lenni. Megfigyelők szerint az udvar megkezdte a népszerűségében csak néhai édesanyjához mérhető ifjú trónörökös királyi imázsának tudatos és módszeres felépítését.   
Vágólapra másolva!

Vilmos, aki szombaton töltötte be 21. életévét, és ezzel a hagyományok szerint is nagykorúvá vált - jóllehet már a brit törvények is a 18. életévet jelölik meg a nagykorúság időpontjának -, a sajtónak pontban éjfél után kiadott interjújában azt mondta: tévesek azok a róla közölt eddigi értesülések, amelyek szerint nem akar király lenni. " Ez nem akarás kérdése, ebbe beleszülettem, és ez a kötelességem" - mondta. Jövőbeni királyi szerepét nagyon fontosnak nevezte, olyasminek, amit "nem lehet félvállról venni".

Vilmos, aki apja mögött a második a trónöröklési sorban, elismerte, hogy időnként "nyugtalanul" gondol jövőjére a monarchia élén, de hozzátette: a királyság intézményének fennmaradását "nagyon, nagyon szükségesnek" tartja, mert a monarchia szerinte a stabilitás egy bizonyos formája.

Arra a kérdésre, hogy királyként tervez-e változtatásokat, a fiatal trónörökös meglepően konzervatív választ adott: azt mondta, hogy a modernizáció ebben az esetben "túl erős kifejezés lenne", hiszen az angol monarchia sok-sok évszázada létezik. Fontosnak nevezte ugyanakkor, hogy az emberek érezzék: az intézmény "lépést tart velük". Vilmos kijelentette: nagymamáját, az 51 éve uralkodó II. Erzsébet királynőt tekinti jövőbeni királyként példaképének. Szavai szerint "bámulatos", hogy a királynő mi mindent tett az országért.

Vilmos herceg vasárnap hajnalban ismertetett interjújával londoni megfigyelők szerint az udvar megkezdte a népszerűségében csak néhai édesanyjához mérhető ifjú trónörökös királyi imázsának tudatos és módszeres felépítését. Ennek része volt, hogy a születésnapi hétvégén művészi színvonalú portrésorozatot is közzétettek Vilmosról. A fotó összeállítást Mario Testino, a legfelső néhány száz ünnepelt sztárfotósa készítette.

A fiatal herceg nyilatkozatának rendkívüli jelentőségét az adja, hogy a brit trónutódlás ügye legalább tíz éve meglehetősen bizonytalan volt, egészen vasárnap hajnalig. Vilmos apjának, Károly walesi hercegnek az uralkodói képességeit már néhai felesége, a párizsi autóbalesetében öt éve elhunyt Diana megkérdőjelezte röviddel halála előtt, mégpedig 25 millió döbbent alattvaló füle hallatára, minden idők legnagyobb nézettségű tévéinterjújában. Károly trónképességét azonban már korábban is sokan kétségbe vonták, főleg azután, hogy kiderült: Dianával kötött házassága idején sem szakította meg évtizedes viszonyát kedvesével, az elvált Camilla Parker Bowlesszal, akinek jelenléte Károly életében oly sok fájdalmat okozott Dianának. Az annak idején meglehetősen széles körben elterjedt - bár cáfolt - vélekedés az volt, hogy a megtépázott tekintélyű Károly elsőszülött fiának engedi majd át a trónt, amikor eljön az utódlás ideje. A helyzetet viszont tovább bonyolította, hogy Vilmosról azt tartották: nyűgnek tekinti a királyi kötelmeket, és nem akar uralkodó lenni. A herceg ez utóbbi találgatásoknak vetett véget határozott kijelentéseivel.

A 21. születésnapot egyébként a királyi család - 300 meghívott vendéggel egyetemben - jelmezbállal ünnepelte szombat éjjel a windsori kastélyban. Vilmos afrikai törzsi harcosnak öltözött, és állítólag még a 77 éves királyi nagymamát is rávették, hogy maskarát öltsön.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről