Iraki terrorakciótól tartanak a lengyelek

Vágólapra másolva!
Egy londoni arab nyelvű lapnak faxon küldött, Szaddám Huszeinnek tulajdonított levél szerint hamarosan megkezdődik Irak "felszabadítása", és ennek első szakaszában a dánokra és lengyelekre fognak csapást mérni. Az írás megjelenése után Lengyelországban azonnal megerősítették a határok, a repülőterek és repülőgépek ellenőrzését.
Vágólapra másolva!

Lengyelországban megerősítették a határok, a repülőterek és repülőgépek ellenőrzését, miután egy Londonban megjelenő arab nyelvű újságban közreadott - állítólag a megbuktatott iraki diktátor, Szaddám Huszein által írott - levél megtorló akciókat helyezett kilátásba az iraki stabilizációban részt vevő államok ellen.

Krzysztof Janik belügyminiszter közölte, hogy a lengyel hatóságok komolyan veszik a fenyegetést, és visszatértek az iraki háború kezdetén foganatosított szigorú biztonsági intézkedésekhez. Megjelentek az első iraki menekültek is - mondta Janik -, ami szintén aggodalomra ad okot és éberségre int, mert nem lehet tudni, milyen szándékkal lépték át a lengyel határt.

Marek Siwiec, az államfő nemzetbiztonsági hivatalának vezetője úgy nyilatkozott, hogy növekszik egy európai terrorista akció valószínűsége. Az utóbbi időben - mondta a miniszter - Németországban és Olaszországban sikerült leleplezni és meghiúsítani olyan súlyos merényletek terveit, amelyeket repülőgépeken és vonatokon követtek volna el. Ezek nagyon komoly jelzések, és a lengyel hatóságok ennek megfelelően kezelik őket.

Az Al-Kuds al-Arabi című londoni arab nyelvű lapnak faxon küldött, kézzel írt, Szaddám Huszeinnek tulajdonított nyilatkozatban az olvasható, hogy megkezdődik Irak felszabadítása a megszállók járma alól, és ennek első szakaszában a dánokra és lengyelekre fognak csapást mérni. A merényletek Irak területe mellett minden olyan országra kiterjednek, amely részt vesz a háborúban. Támadások fognak érni - egyebek között - repülőgépeket és hajókat is. A nyilatkozat hitelességét nem lehet megerősíteni. Nem tudni, mi lett az iraki diktátor sorsa rezsimjének bukása után.