Portré a szaúdi főhóhérról

Vágólapra másolva!
Interjút adott egy arab lapnak a szaúd-arábiai főbakó, aki általában egy csapással vágja le a halálraítéltek fejét, bár néha a női elítéltek utolsó kívánsága kedvéért golyót is használ. Elmondása szerint átlagos hétköznapi életet él: szerető családja és számos barátja van. Munkájával Isten akaratát hajtja végre - vallja.
Vágólapra másolva!

Szaúd-Arábia vezető hóhérja, Mohamed Said Al-Beshi vall munkájáról, életéről az Okaz című arab újságnak abból az apropóból, hogy egy nap alatt hét embert kellett lefejeznie. "Nem probléma számomra: kettő, négy vagy akár tíz, amíg Isten akaratát hajtom végre, nem számít, hogy hány embert végzek ki" - nyilatkozta a főbakó.

Forrás: Arabnews
Al-Beshi, a főbakó

Egy Taif városában levő börtönben kezdte pályafutását, ahol kezdetben még csak az elítéltek megbilincselése és szemeik kendővel való betakarása volt a feladata. "Már ekkor is hóhér szerettem volna lenni" - vall akkori vágyairól Al-Beshi, aki beadta kérelmét a hóhéri posztra és el is nyerte. Az első kivégzése Dzsiddában volt 1998-ban. "A megbilincselt és bekötött szemű bűnözőnek egy csapással elvágtam a nyakát, a feje métereket gurult" - meséli. Természetesen ideges volt akkor, miután annyian nézték a kivégzést, de mára már elmúlt a lámpaláza. Elmondása szerint nyugodt, mert Isten munkáját végzi. Sokan vannak azonban olyanok, akik elájulnak, amikor végignéznek egy lefejezést. "Nem értem, hogy miért jönnek nézni, ha nem bírja a gyomruk" - értetlenkedik az ítéletvégrehajtó, aki elmondása szerint nagyon jól alszik.

Al-Beshi: hétköznapi életet élek

Arra a kérdésre, hogy nem gondolja-e, hogy az emberek tartanak tőle, azt felelte, hogy nem. "Sok rokonom van és sok barátom a mecsetből: normál életet élek, mint bárki más" - mondta Al-Beshi, a hóhér, aki szerint semmilyen hátránya nincs a társadalmi életében a foglalkozása miatt. Ő maga családos ember: még azelőtt nősült meg, mielőtt hóhérnak állt volna. "Kedvesen és szeretettel bánok a családommal. Nem tartanak tőlem, amikor hazajövök egy kivégzésről, néha még segítenek is megtisztítani a kardomat" - mesélt a családjáról a hóhér.

A bakó nem árulta el, hogy mennyit fizetnek neki kivégzésenként, mivel ez egy bizalmas megállapodás a kormányzattal. De ő leszögezte, hogy a díj nem fontos: "nagyon büszke vagyok arra, hogy az Isten dolgát teszem". A kivégzésekkor használt kardot viszont viszont ajándékba kapta a kormánytól. "Én gondozom és élesítem és távolítom el a vérfoltokat. Nagyon éles: az emberek ámulnak a kivégzések során, hogy milyen gyorsan elválasztja a fejet a testtől” - mondta a hóhér.

"Amikor az áldozatok a kivégzőhelyhez érnek, már megadják magukat a halálnak, habár azért még reménykednek, hogy az utolsó percben megbocsátanak nekik" - mesélte Al-Shebi. "Az elítélteknek a vérpadnál elszáll minden ereje. Ott felolvasom a kivégzési szabályt, majd a jel után levágom a fejét."

A nők választhatnak: fej vagy golyó

Al-Shebi számos nőt végzett már ki minden teketória nélkül. "Annak ellenére, hogy ellenzem a nők elleni agressziót, ezek a kivégzések Isten akaratából történnek, amelyeket végre kell hajtanom" - magyarázta. Nincs nagy különbség aközött, hogy férfin vagy nőn hajtják végre a halálos ítéletet, leszámítva azt, hogy a hölgyek még akkor is csadort viselnek. A nők megkapják azt a lehetőséget, hogy választhatnak: golyóval vagy karddal vessen véget életüknek. "Van aki golyót kér, de a legtöbbször a kardot kell használnom" - mondta a hóhér.

Nemcsak öl, amputál is

Egy hóhér élete azonban nem csak az ölésből áll: néha amputál is kezeket, lábakat. "Ehhez nem kardot, hanem egy speciális éles kést használok" - magyarázta. "Ha kezet vágok, akkor azt csuklótól vágom. Láb esetén pedig a parancs rendelkezik arról, hogy honnan kell metszeni, és ezt kell követnem."