Izraeli-palesztin lövöldözés Hebronban

Vágólapra másolva!
Izraeli katonák megöltek két palesztin fegyverest vasárnap délután Hebronban, nem sokkal azután, hogy a ciszjordániai városban agyonlőttek egy izraelit. Az izraeli rádió nem közölt részleteket az esetről.
Vágólapra másolva!

Avi Pazner, az izraeli kormány szóvivője vasárnap felszólította Mahmúd Abbász palesztin miniszterelnököt, hogy indítson harcot a szélsőséges csoportok ellen, válaszul a Gázai övezetben hajnalban elkövetett, négy zsidó telepes életét kioltó támadásra. "Nem várunk azonnal százszázalékos eredményt, de ha nem veszi fel a harcot a terroristákkal, mi tesszük meg" - figyelmeztetett.

Ahmed Maher egyiptomi külügyminiszter eközben Kairóban közölte: Egyiptom és Jordánia csak akkor küldi vissza nagykövetét Tel-Avivba, ha Izrael bebizonyítja, hogy komolyan békét kíván kötni a palesztinokkal. Az Izraellel 1979-ben, illetve 1994-ben békét kötő két arab ország 2000 őszén rendelte haza izraeli nagykövetét, tiltakozásul Izraelnek a második palesztin felkelés elleni katonai fellépése miatt.

Colin Powell amerikai külügyminiszter a keddi sarm-es-sejki arab-amerikai csúcstalálkozón reményét fejezte ki, hogy a Washington támogatta új közel-keleti béketerv előrehaladtával Egyiptom és Jordánia helyreállítja nagyköveti szintű kapcsolatait Izraellel.