Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Agyonlőtték egy orosz fegyvercég két vezetőjét

Vágólapra másolva!
Két vezetőjét is agyonlőtték egy orosz hadiipari vállalatnak a napokban. Az Almaz-Antej hadiipari cég vezérigazgatóját lakása közelében, a vállalatcsoport egyik cégének vezetőjét pedig egy étterem mellett ölték meg. Az orosz lapok szerint lehetséges, hogy a vállalaton belüli hatalmi harcok miatt történtek a gyilkosságok.
Vágólapra másolva!

Vasárnapi közlések szerint két merénylet is történt pénteken az orosz Almaz-Antej hadiipari vállalat vezetői ellen: Szergej Klimov ügyvezető vezérigazgató mellett gyilkosság áldozata lett Szergej Scsitko, a holding egyik tagja, a Rotek részvénytársaság kereskedelmi igazgatója is.

Utóbbi bűncselekmény még péntek éjszaka történt, de hírét csak vasárnap hozták nyilvánosságra. Az üzletemberrel az autójában három fejlövéssel végzett feltehetően egy bérgyilkos a Moszkva mellett Szerpuhovban, egy étterem közelében. Rendőrségi vélemények szerint nyilvánvaló az összefüggés Klimov és Scsitko meggyilkolása között. Az Almaz-Antej első emberét ugyanezen a napon moszkvai belvárosi lakása közelében lőtték agyon.

A titkosszolgálati múlttal rendelkező Klimov a Kreml apparátusából került a Vlagyimir Putyin orosz elnök utasítására tavaly létrehozott Almaz-Antejhez. Az ügyvezetői funkciókat februárban, az előző vezető váratlan lemondása után vette át. Oroszország legnagyobb, légvédelmi fegyvereket - köztük a nagy hatótávolságú Sz-300-as rakétarendszert - gyártó vállalatának közgyűlése június 26-án választotta volna meg az új vezérigazgatót. A posztra az egyetlen jelölt Klimov volt, aki azt tervezte, hogy jobb marketing segítségével a cég elérje a 2 milliárd dolláros exportbevételt.

Scsitko meggyilkolásának nyilvánosságra kerülése előtt olyan vélemények is megjelentek, hogy Klimovra esetleg csak rá akartak ijeszteni, akkor kapta ugyanis a halálos lövéseket, amikor dulakodni kezdett támadójával, aki a moszkvai bérgyilkosok gyakorlatától eltérően nem tisztes távolból végzett áldozatával. Az újabb lapvélekedések szerint elképzelhető, hogy a merénylet mögött az Almaz-Anetjen belüli hatalmi, érdekeltségi harcok állhatnak.

A nyomozást a Vlagyimir Usztyinov orosz legfőbb ügyésznek személyesen alárendelt különleges ügyek osztálya végzi, és bekapcsolódott a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) is. Egyelőre nem tudni, hogy Klimov meggyilkolását összevonták-e Scsitko ügyével.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről