EU-békefenntartók mennek Kongóba

Vágólapra másolva!
Az EU-tagországok szerdán elvi megállapodásra jutottak arról, hogy korlátozott időre közös békefenntartó kontingenst vezényelnek a Kongói Demokratikus Köztársaság etnikai viszályok dúlta északkeleti részébe - közölték brüsszeli diplomáciai források.
Vágólapra másolva!

Az Artemisz-műveletnek elnevezett akcióról az EU politikai és biztonságpolitikai bizottságának ülésén született megegyezés, amelyet azonban még a miniszterek tanácsának is jóvá kell hagynia. Ez várhatóan egy héten belül megtörténik.

Az unió a tervek szerint 1500 fős békefenntartó alakulatot vezényelne a kongói-ugandai határ közelében lévő Ituriba, ahol a közelmúltban súlyosan kiéleződtek és nemzetközi szervezetek illetékesei szerint már-már a népirtás veszélyével fenyegetnek a törzsi-etnikai viszályok.

Az ENSZ-felhatalmazás alapján, francia parancsnokság alatt kivezénylendő kontingens legnagyobb részben - 900 fővel - francia katonákból állna, és a nyár végéig gondoskodna a biztonság fenntartásáról Ituri körzetében. Ezt követően ENSZ-békefenntartók vennék át feladatait.

A többi tagország közül eddig Németország és Belgium jelezte, hogy kész részt venni az akcióban. A nagyköveti szintű politikai és biztonságpolitikai bizottságban született megállapodás alapján a miniszteri tanács hagyja jóvá a Franciaország által előterjesztendő katonai műveleti terveket is. Diplomáciai források szerint a kontingens főparancsnoka a francia hadsereg vezérkari főnöke lesz.

Az Ituri térségében dúló fegyveres összetűzések miatt 1999 óta mintegy 50 ezer ember vesztette életét, és félmillióan kényszerültek menekülésre.