A ciprusi törökök nem kérnek az EU-segélyből

Vágólapra másolva!
Az észak-ciprusi török kormányzat szerdán visszautasította az Európai Unió segélycsomagját, mert úgy értékeli, hogy annak elfogadásával a nemzetközileg elismert nicosiai kormányzat ellenőrzése alá helyezné a ciprusi törökök szakadár államalakulatát.
Vágólapra másolva!

Rauf Denktas, a csak Törökország által elismert Észak-ciprusi Török Köztársaság kormányfője szerint az EU ajánlata "nem segély, nem is támogatás, hanem a ciprusi kormányzat ellenőrzése alá zárás". Az Európai Unió kedden jelentette be, hogy 14 millió dolláros segélyben részesíti az elszegényedett észak-ciprusi török területet, a pénzeket gazdasági fejlesztésekre (szennyvízcsatornák, vízvezetékek építésére), oktatási programokra fordítják majd.

Günter Verheugen uniós bővítési biztos szintén kedden közölte, hogy a ciprusi törökök 2004-2006 között további 242 millió dolláros segítséget kaphatnak, ha vezetőik támogatják a szigetország területi egyesítését. Ciprus szigetének északi részét 1974-ben török inváziós erők foglalták el, a ciprusi törökök akkor kiáltották ki államukat, amelyet Ankarán kívül a világ egyetlen állama sem ismert el.

Az EU április 16-án úgy döntött, hogy 2004. május 1-jén kilenc másik tagjelölt állammal együtt Ciprust is tagjává fogadja, ugyanakkor az északi török államalakulatra nem vonatkoznak a csatlakozási ígéretek, csak abban az esetben, ha a szigetország szövetségi állammá egyesül.