Vágólapra másolva!
Pénteken lejár az uniós előpályázatokra kiírt határidő, ám eddig alig ötven beadvány érkezett. Ha nincsenek ötletek és használható pályázatok, könnyen elúszhat sok európai uniós támogatás. Nagy gond, hogy alig van olyan ember, aki meg tud írni egy ilyen pályázatot (sokan már az előpályázati adatlapot sem tudják kitölteni), de számos más tényező is nehezíti a pályázatok elkészítését - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

A Nemzeti Fejlesztési Terv (NFT) és EU-támogatások Hivatala hiába próbált pályázati ötleteket beszerezni. Az áprilisban több mint hatmilliárd forintos költségvetéssel létrehozott Európa-pályázat előkészítő alap május 30-ig várja a konkrét pályázatötleteket az önkormányzatoktól és kistérségektől, akiknek arról kellene nyilatkozni, hogy hol, milyen fejlesztésre vennének igénybe uniós forrásokat. Ha minden rendben menne a 2004. május 1-jei csatlakozáskor késlekedés nélkül elkezdhetnénk felhasználni az uniós pénzeket - írja a Népszabadság.

A hivatalba azonban eddig csupán 50 pályázat érkezett, és számuk, a várható utolsó néhány napos roham ellenére sem valószínű, hogy eléri a 600-650-et - amennyire a keretösszeg lehetőséget ad - mondta a lapnak Veress József elnökhelyettes. 2004 és 2006 között 1200-1500 milliárd forintnyi támogatásra számíthat Magyarország azokból az uniós strukturális és kohéziós alapokból, amelyeket a szegényebb térségek felzárkóztatására hoztak létre. A teljes összeget azonban valószínűleg nem kapjuk meg, a régebbi EU-tagok a források körülbelül 70 százalékának felhasználását már jó eredménynek tekintik.

A Népszabadság szerint a pályázatok elkészítését számos tényező nehezíti. Még a húsz-harmincezres városokban is alig találni olyan embert, aki meg tudna írni egy pályázatot. Gondban vannak az egyetemek és az önkormányzatok is: sokan eleve nem is próbálkoznak, mondván, hogy ehhez nem értenek, vagy képtelenek előteremteni az esetleges önrészt. Sok helyütt az terjedt el, hogy csak a kormánypárti polgármesterek pályázatát fogják elfogadni, mások a nemzeti fejlesztési hivatal internetes honlapján levő adatlapot bírálják, sokan már ezt a - csupán előpályázati - adatlapot sem tudják már kitölteni. Az adatlappal más baj is van, például a jogi forma kérdésnél nincsen felsőoktatási intézmény címszó, van viszont horgászegyesület, önkéntes tűzoltók, galambsportegyesület, sőt külföldi diplomáciai képviselet is.

Nincs még lista a kormány által jóváhagyott tanácsadókról sem, akik majd a végső pályázatok kidolgozásában segítenek. A lap szerint állítólag kíméletlen harcot folytatnak egyes cégek a szakértőkért, más források szerint viszont már az Európai Bizottság budapesti delegációja tanulmányozza a listát.

Többen már azt latolgatják, mekkora az a minimális arány, amennyit fel kell használni az EU-s pénzekből, hogy Magyarország ne legyen a közös európai kassza nettó befizetője, és így ne a magyar adófizető támogassa a német vagy a görög "szegényeket". Már az is jó eredmény lehet, ha az első évet nullszaldóval zárjuk, ehhez azonban az uniós pénzek 30 százalékát fel kell tudnunk használni.