Cowboy-kalap és csónak Bush ajándékai között

Vágólapra másolva!
George Bush amerikai elnöknek és családjának 8,8-21,9 millió dollárra, Dick Cheney alelnöknek és családjának pedig 19,1-86,4 millió dollárra rúgott tavaly a vagyona - derül ki az Egyesült Államok két legfőbb méltóságának vagyonnyilatkozatából. A nyilatkozatban az értékesebb ajándékokat is fel kell tüntetniük az USA első embereinek.
Vágólapra másolva!

George Bush úgy nyilatkozott, hogy az ő és családja vagyonának felső értékhatára a múlt év végén 21,9 millió dollár lehetett, az alsó pedig 8,8 millió dollár. A tág határt az magyarázza, hogy a törvény szerint az elnöknek és alelnöknek csak nagy vonalakban kell megadnia vagyona értékét.

George Bush elnök és felesége, Laura Bush vagyonának jelentős részét kincstárjegyekbe fektette. A texasi crawfordi birtokot az elnök 1-5 millió dollárra becsülte. A nyilatkozatban szerepel az ikerlányai, Jenna és Barbara javára létrehozott két alap is, amely egyebek között számos cég részvényeiből áll és értékét 419 ezer-1,1 millió dollár között adta meg.

Az éves vagyonnyilatkozatot előíró törvény alapján fel kellett sorolni minden, 285 dollárt meghaladó értékű ajándékokat is, amelyeket az Egyesült Államok két legfőbb méltósága megtartott magának. George Bush elnök összesen 14 ezer dollár értékben fogadott el tavaly ajándékot, egyebek között egy 5728 dollár értékű csónakot csónakkikötőstül, egy ezer dolláros cowboy-kalapot, rajta Texas állam jelképével, három pár futócipőt a Mizuno cégtől, és nyolc, összesen 2533 dollár értékű jegyet Jenna lánya számára egy Rolling Stones-koncertre: hatot a Sony akkori főnökétől, kettőt pedig az elnöki család védelméről gondoskodó Secret Service austini részlegétől.

Dick és Lynne Cheney vagyonának zöme hét befektetési alapban fekszik. Az alelnök összesen 17 ezer dollár értékben fogadott el ajándékot, egyebek között horgászfelszereléseket és bronzszobrokat.

Az elnök és az alelnök tavaly 9-19 millió, illetve 23-70 millió dollárban adta meg vagyonának értékét.