Elégtelen a kínai repülőtéri kontroll

Vágólapra másolva!
Az Egészségügyi Világszervezet tanácsadója szerint a kínai reptereken a SARS-betegség miatt bevezetett intézkedések senkit nem akadályoznak meg abban, hogy elhagyja az országot. A hétfői adatok szerint Kínában már 139 halálos áldozata van a betegségnek, a fertőzöttek száma 3106-ra emelkedett.
Vágólapra másolva!

Semmit sem érenk azok az egészségügyi ellenőrzések, amelyeket a kínai repülőtereken végeznek. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egyik német tanácsadója beszélt erről Hétfőn Berlinben, a ZDF televízióban, miután visszaérkezett 5 hetes kínai útjáról. Wolfgang Preiser, a frankfurti egyetem virológusa személyes tapasztalatairól mesélve elmondta: a reptéri kontroll senkit nem akadályoz meg abban, hogy belépjen Kínába, illetve elhagyja az ázsiai országot. Ez a gyakorlat pedig azzal fenyeget, hogy az atípusos tüdőgyulladást okozó vírus könnyen utazhat át a világ bármely más területére.

Szemtanúk szerint ugyanakkor Peking külvárosában már útlezárásokkal is találkozni lehet, ahol a városból kilépőkkel, illetve az oda kérkezőkkel kérdőíveket töltetnek ki, és megmérik a lázukat. Pekingben közel 8000 embert tartanak megfigyelés alatt. A legutóbbi, hétfői adatok szerint a betegség már 139 halálos áldozatot szedett Kínában, a fertőzöttek száma 3106-ra emelkedett. Az új megbetegedések csaknem fele Pekingben történt.