Vágólapra másolva!
Adrien Nastase román miniszterelnök az ország főügyészéhez fordult, hogy vizsgálja ki a Magyar Nemzeti Tanács megalakulásának körülményeit. A Tanács vasárnap Székelyudvarhelyen kezdett szerveződni, Tőkés László vezetésével. Nastase szerint alkotmánysértő, hogy a Tanács területi autonómiát követel a magyaroknak.
Vágólapra másolva!

Vasárnap mintegy ezerötszáz ember részvételével fórumot tartottak a városi sportcsarnokban. A rendezvényt a Királyhágómelléki Református Egyházkerület szervezte, melynek püspöke Tőkés László, az RMDSZ korábbi tiszteletbeli elnöke. A gyűlés résztvevői úgy döntöttek, hogy felállítanak egy testületet, mely előkészíti az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és Székelyföldi Nemzeti Tanács felállítását. A gyűlésen kimondták továbbá, hogy Tőkés László az erdélyi magyar közösség tiszteletbeli elnöke.

Román híradások úgy számoltak be az eseményről, hogy a Tanács már megalakult, és annak elnöke Tőkés László. Adrian Nastase román miniszterelnök is így értelmezte a gyűlés eredményét, és ezért felszólította a román legfőbb ügyészt, hogy vizsgálja ki az ügyet. A Magyar Nemzeti Tanács tervezett alapszabályában ugyanis benne van, hogy a romániai magyarság számára kulturális és területi autonómiát követel. A területi autonómia szorgalmazása Romániában alkotmányellenes, így Nastase szerint meg kell vizsgálni, hogy a Tanács nem alkotmányellenesen alakult-e meg. Ugyanakkor a tanács státusa nem egyértelmű, hiszen vasárnap csak a megalakítását előkészítő testület felállításáról döntöttek.

Néhány hónappal ezelőtt a román bíróság már elutasította egy párt bejegyzési kérelmét, mert Romániát autonóm területi régiók föderációjává szerette volna átalakítani. Az Erdély-Bánság Liga így nem alakulhatott meg.

Tőkés László és hívei az elmúlt években több mozgalmat is szerveztek RMDSZ-en belül és kívül. Tőkés és támogatói szerint a romániai magyarok pártja megalkuvó, volt kommunisták befolyása alá került és a magyarok érdekei helyett a mindenkori kormányok kegyét keresi. Az RMDSZ legutóbbi kongresszusán elbuktak a Tőkés pártiak, és a párt korábbi vezetésének szavazott bizalmat a többség. Ekkor szűntették meg Tőkés László pozícióját, aki tisztelebeli elnöke volt a pártnak. Vasárnap a csíkszeredai gyűlésen erre válaszul határozhattak arról, hogy Tőkés legyen az egész erdélyi magyarság tiszteletbeli elnöke.