Ismeretlen halálos kór Vietnamban

Vágólapra másolva!
Harmincnyolc gyerek halálát és legalább hatvannak a megbetegedését okozta Vietnamban egy ismeretlen kórokozó. A szakértők szerint nem a hat évvel ezelőtt Malajziában pusztító enterovírusról van szó.
Vágólapra másolva!

A három hónapja pusztító kórt egy enterovírus okozza, amely a beleken kívül az agyat is megtámadja, a Ho Si Minh-városi Pasteur Intézet szerint. Ugyanakkor a jelek szerint nem a 71-es számú enterovírusról van szó, amely 30 gyermek halálát okozta 1997-ben Malajziában és több mint ötvenét egy évvel később Tajvanon.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és szakértők felmérése szerint nem járványról van szó: az eddigi megbetegedések ugyanis egymástól függetlenül, 17 tartományban szétszóródva fordultak elő. Egészségügyi tisztviselők állítása szerint a kórnak nincs köze az atípusos tüdőgyulladáshoz (SARS).

A betegségben elhunyt gyermekek azonos tüneteket mutattak: a kór magas lázzal és görcsös rángatózással jár. A betegség kitörésétől számított egy napon belül a fertőzöttek 70 százaléka meghalt. A vietnami egészségügyi miniszterhelyettes szoros együttműködésre szólította fel az egészségügyi intézményeket, valamint a kór átfogó kivizsgálására és a kezelési módok kidolgozására.