Elfogták a buszrablót

Vágólapra másolva!
Befejeződött a reggel óta tartó németországi túszdráma. A brémai busz eltérítője, egy 17 éves líbiai származású fiatalember nem mutatott ellenállást, amikor a rendőrség különleges egységei megrohamozták a Hannover közelében sztrádán veszteglő járművet. Az akcióban senki sem sérült meg.
Vágólapra másolva!

Befejeződött az újabb németországi buszos túszdráma. Péntek délelőtt egy fegyveres férfi Brémában egy városi buszt kerített hatalmába. A vezetőt arra kényszerítette, hogy Hannover felé majd a városon túl vezessen az autópályán, miközben 15 utast tartott fogva a járművön. A rendőrök Hildesheim közelében autókkal elállták az útját, és megkezdődött az egész délután tartó alkudozás. Miközben a férfi új mobiltelefont, vizet, új sofőrt és a brémai polgármesterrel való beszélgetést követelt, egyre több túszát engedte el. A buszon gyerekek is voltak. Már csak hat túsza volt, amikor a rendőrség kommandósai megtámadták a járművet.

A túszejtő a roham kezdetekor megadta magát. A rendőrség elfogta a férfit. Az akcióban és a túszejtés alatt senki sem sérült meg.

Forrás: EPA
A túszejtő a busz ajtajában állva beszélt egy rendőrrel

Brémában péntek délelőtt negyed tízkor hatalmába kerítette a városi közlekedési társaság egy járművét egy fegyveres férfi. A 120-as busz sofőrjét lőfegyverével arra kényszerítette, hogy hagyja el a várost, és az A27-es autópályán induljon Hannover felé. Hannoveren túl, Hildesheim közelében a rendőrök megállították a buszt: a rendőrség mesterségesen forgalmi dugót okozott, és így elakadt az elrabolt autóbusz.

A buszról a túszdráma kezdete óta 3 utas leszállt, de nem tudni, hogy milyen körülmények között hagyhatták el a járművet. Négy utast a busz megállítása után elengedett, majd újabb személyek hagyhatták el a járművet, míg végül csak hat foglya maradt a buszrablónak. A buszon több gyermek is volt, közülük senkit sem engedett el a támadó.

A rendőröknek csak kora délután sikerült telefonon felvenniük a kapcsolatot a túszejtővel. Később egy rendőrrel a busz nyitott ajtaján keresztül személyesen is hajlandó volt beszélni a támadó. A rendőr szerint a férfi viszonylag nyugodtnak, de nagyon zavarodottnak tűnt. Egy új mobiltelefont, vizet és italt kért. Legfontosabb követelése az volt, hogy egyetlen rendőrt sem akar látni.

Az egész dráma alatt nem sikerült kiszedni belőle, hogy hová akar eljutni és miért rabolta el a buszt. Csupán azt közölte, hogy Henning Scharf brémai polgármesterrel akar beszélni. Szeretett volna egy új sofőrt is, és folytatni akarta útját dél felé. A busz eredeti sofőrje lelkileg összetört a trauma hatására.

A túszejtésről ő értesítette a rendőrséget telefonon, 9 óra 17 perckor. A támadó a sofőr mögé ült, és egy pisztollyal kényszerítette, hogy vezesse a buszt az általa megjelölt irányba. A buszrabló egész úton a sofőr mögött ült, az utasok pedig a jármű hátsó részén foglaltak helyet.

Forrás: EPA
Az elrabolt brémai 120-as busz

A támadó egy 17 éves, líbiai származású fiatalember. A vele kapcsolatba lépő rendőr akcentusa miatt török származásúnak tartotta. Az eltérítő semmilyen módon sem erőszakoskodott az utasokkal, viszont a busz megállítása után egy alkalommal a levegőbe lőtt. A német rendőrség különleges alakulatának kommandósai mintegy 150 kilométeren keresztül követték a buszt. A rendőrök mögött mentők, a levegőben pedig egy helikopter vett részt az üldözésben.

A rendőrök sokáig nem tudták eldönteni, hogy barikáddal feltartóztassák-e a járművet, mert féltek, hogy ezzel a túszokat veszélyeztetnék. Végül a sztrádán jóval a busz előtt megállították a forgalmat, így egy forgalmi dugóban akadt el a jármű.

A két héttel ezelőtti berlini túszdrámának a kommandósok akciója vetett véget. Akkor egy sikertelen bankrablás elkövetője egy berlini emeletes buszt kerített hatalmába.