Aggasztó a csernobili szarkofág állapota

Vágólapra másolva!
Jevgenyij Velihov orosz akadémikus, a Kurcsatov Intézet elnöke szerint a meghozott intézkedések ellenére eléggé magas a csernobili szarkofág beomlásának a valószínűsége. A csernobili atomerőmű épületének állapota nem mindenütt egyforma, vannak veszélyes részek - idézte őt az Interfax hírügynökség.
Vágólapra másolva!

A tudóst szavai szerint aggasztja a szarkofág biztonsága és Oroszországnak jobb lenne aktívabban részt vennie a szarkofággal kapcsolatos munkákban, mivel az ukrán atomszakemberek munkájukban pénzügyi és szervezési nehézségekkel találkoznak.

Vjacseszlav Fomin, a csernobili atomerőmű igazgatójának első helyettese előző nap az ukrán parlament illetékes bizottságának tagjaival találkozva közölte, hogy az 1986-ban felrobbant 4. reaktor fölé emelendő új burkolat építésének határidejét két évvel meghosszabbították, így az a tervezett 2007 helyett várhatóan csak 2009-ben kerül átadásra.

Az építkezéshez 6-7 év és mintegy 400 millió dollár szükséges. Az igazgatóhelyettes szavai szerint hasonló fémszerkezetek építésére már sor került, az összeszerelési technológiák nem újak, de a csernobili erőmű esetében nagyszabású munkákra lesz szükség, mindenekelőtt a talaj előkészítésében az új burkolat számára.