Szlovákia: cáfolják a NATO tartós jelenlétét

Vágólapra másolva!
A szlovák védelmi tárca egyelőre semmilyen felkérést nem kapott a szövetséges NATO-erők szlovákiai állomásoztatásával kapcsolatosan - jelentette ki csütörtökön Ivan Simko szlovák védelmi miniszter.
Vágólapra másolva!
Az USA Bulgáriába telepíti német bázisait/nagyvilag/20030227azusa1.html

Simko a felröppent híresztelésre reagálva úgy fogalmazott: egyelőre még csak elméletileg sem merült fel annak lehetősége, hogy a szövetséges (amerikai) erők tartós szándékkal igénybe kívánnák venni a szlovák hadsereg bármilyen objektumát. Ellenkezőleg: Washingtonban inkább az Európában állomásoztatott USA-erők állományának csökkentését fontolgatják. Annál is inkább, mert a tapasztalatok azt bizonyítják, hogy az afganisztáni és az iraki hadműveletekben elsősorban az Egyesült Államok területén kiképzett különleges alakulatok és a légierő szintén hazai támaszpontokon kiképzett egységei játszottak döntő szerepet, ráadásul a Németország területén fekvő amerikai bázisok fenntartása igen költséges.

Szlovákia gyakorlatilag eldöntöttnek tekinthető NATO-csatlakozásából az országra nézve legfeljebb olyan kötelezettségek hárulnak, hogy különböző külföldi küldöttségek fogadására, tanácskozások céljára teremtsenek megfelelő biztonságot szavatoló feltételeket, de erre "valójában eddig alig gondoltunk" - mondta a védelmi miniszter.

Ivan Simko a SITA hírügynökségnek nyilatkozva vélhetően azért beszélt a kérdésről, mert a parlamenti ellenzékhez tartozó kommunisták (KSS) olyan alkotmánymódosítást szeretnének kieszközölni, amellyel elejét lehetne venni a nem szlovák katonai erők szlovákiai állomásoztatásának, jóllehet szándékuk aligha számíthat megfelelő parlamenti támogatásra.