Franciaország: kelet-európai bűnözők őrizetben

Vágólapra másolva!
A moldovai maffiának dolgozó, cigarettakereskedelemre szakosodott betörőhálózat 38 tagjára csapott le szerdán a francia csendőrség Bordeaux-ban és Párizsban.
Vágólapra másolva!

A délnyugat-franciaországi város csendőrségén nagy fegyvertényként számoltak be a szerda hajnali akcióról, amelynek során 200 csendőr részvételével hat bordeaux-i és egy párizsi lakásból azonos időben állították elő a fél éve megfigyelés alatt tartott betörőbanda tagjait. A több száz dohánybolt kifosztásával alaposan gyanúsítható csoport tagjainak többsége moldovai, de vannak köztük románok, ukránok és fehéroroszok is.

Ausztria: lopják a bankautomatákat/nagyvilag/20030422ausztria.html

Az elfogott bűnözők lakásain tartott házkutatások alkalmával kézifegyverek, nagy mennyiségű készpénz, több száz karton cigaretta, hamis papírok, számítógépek, videoberendezések és értékes parfümök kerültek elő.

A jól szervezett banda célirányos tevékenységére 2002 novemberében figyeltek fel a rendvédelmi szervek, amikor egy dohányárudában munka közben tetten értek két moldovai férfit. Az elkövetés módja alapján sikerült az egyszeri esetet összefüggésbe hozni a dél-franciaországi Hautes-Pyrénées megyében előzőleg sorozatban végrehajtott hasonló esetekkel. A csendőrség mintegy ötszáz betörést tulajdonít a népes bűnszövetkezetnek.

A kiterjedt hálózat tagjai között szigorú munkamegosztás volt. A csapat egyik része az árubeszerzéssel, a többiek a feketepiaci értékesítéssel foglalkoztak. A rablott holmiból származó tekintélyes bevételt készpénzben juttatták el a moldovai maffiához - közölték a bordeaux-i csendőrkapitányságon, de a részletekről nem nyilatkoztak.