Vágólapra másolva!
Az európai uniós csatlakozást támogató kormánypárti erők a hivatalos végeredmény szerint is abszolút többséget szereztek a Máltán szombaton tartott parlamenti választásokon. A hétfő hajnalban közzétett hivatalos adatok szerint a kormányon lévő Nacionalista Párt a szavazatok 51,7 százalékát szerezte meg.
Vágólapra másolva!

A hivatalos végeredmény szerint a Nacionalista Párt a szavazatok 51,7 százalékát szerezte meg, az ellenzéki Máltai Munkáspárt 47,6 százalékával szemben. A kis környezetvédő Demokratikus Alternatíva párt 0,7 százalékot szerzett.

Az általános választások igazi tétje az uniós csatlakozásra március 8-án adott, vitatott súlyú "igen" szavazatok megerősítése volt. A Nacionalista Párt vezetője, Eddie Fenech Adami ezért írta ki a szombati általános választásokat, amelyek végeredménye megerősítette az egy hónappal ezelőtti "igent". Ez egyben azt is jelenti, hogy Málta nevében Eddie Fenech Adami miniszterelnök írja alá szerdán Athénban az ország csatlakozási szerződését.

A szombati választásokon rendkívül magas, 96 százalékos volt a részvételi arány. A 65 fős máltai parlamentben a választások után a kormánypárt 34, az ellenzék 31 mandátummal rendelkezik majd.