Orbán: sokan vesztésre állnak

Vágólapra másolva!
Orbán Viktor volt miniszterelnök szerint "a vidéken és a lakótelepen élők vesztettek a rendszerváltoztatáskor és sokan most is vesztésre állnak". Orbán a népszavazás utáni beszédében kijelentette: az Európai Parlamentben mindenkinek a magyar érdekeket kell képviselni. Ne felejtsük el soha, hogy a jövőben is Magyarország marad a hazánk - fogalmazott.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor volt miniszterelnök szombaton a budapesti Népligetben, az FTC kézilabdacsarnokában mondott beszédében kijelentette: nem az tart össze, hogy igennel, vagy nemmel szavaztunk, hanem az, hogy magyarok vagyunk és a magyarok szeretnének a jövő nyertesei lenni. Orbán úgy vélte, hogy a rendszerváltoztatáskor az ország kettészakadt nyertesekre és vesztesekre. Úgy tűnik, hogy az akkori vesztesek - a vidéken és a lakótelepen élők - most is vesztésre állnak - fogalmazott. Kijelentette: a lényeg az, hogy mindenki nyertese legyen a csatlakozásnak.

Orbán bírálta a kormány EU-csatlakozással kapcsolatos kommunikációját. Mint mondta, a csatlakozásig hátralevő egy év túl hosszú az ünnepléshez, de szorítóan rövid a hátralévő feladatok ellátásához. Nagy szavak helyett nagy tettekre van szükség - mondta.

Orbán Viktor azt mondta, hogy Brüsszelben, idegenben minden magyar politikusnak a magyar érdekeket kell majd képviselni, függetlenül attól, hogy milyen frakcióhoz tartozik. A volt miniszterelnök beszélt Antall József volt miniszterelnökről. Úgy vélte, hogy a csatlakozási folyamatot az Antall-kormány indította el. Antall József iránytűje mindig a magyar érdek felé mutatott - fogalmazott Orbán. A volt miniszterelnök szerint az uniós csatlakozás egyik legfontosabb eredménye, hogy megszűnik a határ Magyarország és a felvidéki magyarok között.

Orbán beszédében kijelentette: Európa a jövőnk, de nem felejthetjük el soha, hogy Magyarország marad a hazánk. A volt miniszterelnök úgy vélte, hogy az európai egység nem egyszerűen gazdasági kérdés, hanem egy kereszténydemokrata törekvés, melynek célja, hogy a keresztény kultúrkörhöz tartozó, de különböző nyelveket beszélő nemzeteket egységbe foglalja.

A rendezvényen beszélt Bayer Zsolt újságíró is. Bayer azt mondta, hogy a határon túli magyarok őrzik Szent István álmát, miközben az anyaország urai hazaáruló internacionalizmusukba ájultak. Medgyessy Péter azon kijelentésére reagálva kijelentette: "nekünk nem Európa, hanem Magyarország a hazánk". Inkább légy vad magyar, mint szelíd hazafi - idézte Bayer Benedek Eleket.

Martonyi János volt külügyminiszter szerint 15 év kemény munkája és több évtized álma valósult meg a csatlakozással. Az alacsony részvétel kapcsán Martonyi azt mondta: "A nép bölcsen döntött. Kifejezte, hogy nem tetszett neki a kampány, de szüksége van a csatlakozásra". Martonyi úgy vélte, hogy a csatlakozásig hátralévő évben kemény kormányzati munkára lesz szükség. Európa tökéletlen, de a létező demokráciák legjobbja és ez azért fontos, mert Magyarországon most veszélyben van a gyülekezés - és a szólásszabadság, és felségsértése perek vannak - fogalmazott.

Szájer József úgy vélte, hogy az EU-csatlakozással a határokon belül és kívül élő magyaroknak egyaránt nyerniük kell. Kijelentette: Magyarországnak olyan unióhoz kell csatlakoznia, ahol az ország kiállhat a nemzet érdekeiért, és esély nyílik a támogatásra szorulók megsegítésére. Szájer szerint az integráció a rendszerváltással felérő változást hoz valamennyi ember életében.

A Fidesz népszavazási rendezvényén a párt vezetői mellett megjelent több neves művész is. A rendezvényen az [origo] helyszíni tudósítója szerint 6-700-an vesznek részt.