Egymillió embert értek el az EU-s rendezvények

Vágólapra másolva!
Több mint ezer rendezvényen több mint egymillió embert ért el személyesen az Európai Kommunikációs Közalapítvány. Több mint kétmillió tájékoztató füzetet küldtek ki az EU-válaszlevelet visszaküldőknek. A visszajelzések szerint az emberek többsége kedvezően fogadta az EUKK munkáját - derült ki a szervezet népszavazás előtti összefoglalójából.
Vágólapra másolva!
Forrás: ORIGO
Palánkai és Somody Fotó: Barakonyi Szabolcs

"Lehetnek még kételyek, aggályok, de a nemzet érdekét tekintve egyértelmű kell legyen a döntés" - mondta a szombati EU-népszavazásról Palánkai Tibor, az Európai Unió Kommunikációs Közalapítvány kuratóriumának elnöke a szervezet népszavazás előtti összefoglaló sajtótájékoztatóján.

Somody Imre, a kuratórium elnökhelyettese közölte: folyamatosan kemény kritikával illeték a szervezet munkáját mind az újságírók, mind a politikusok. Úgy vélte azonban, hogy eredményes munkát végeztek. A népszavazás előtti napokban már nem lehet közzétenni közvélemény-kutatási eredményeket, Somody így csak utalt arra, hogy tevékenységük hatására többen szavaznak várhatóan igennel, és a visszajelzések szerint a többség kedvezően ítéli meg az EUKK tevékenységét. A legfrisebb közvélemény-kutatási eredményt - amely egyrészt az EUKK megítéléséről, másrészt a népszavazási hajlandóságról készült - vasárnap, a népszavazási eredmény megismerését követően teszik közzé. Somody hozzátette: munkájuk igazi megítélése április 12-én lesz. A kuratórium elnökhelyettese négymillió igen szavazatot vár.

A különböző fórumokon, rendezvényeken több mint egymillió embert tudtak személyesen elérni - közülte a kuratórium elnökhelyettese. Összesen több mint ezer rendezvényre került sor szerte az országban. Az EU-válaszlevelet visszaküldőknek több mint kétmillió tájékoztató füzetet küldtek el. A visszajelzések szerint ezekkel is elégedettek voltak a családok - tette hozzá Somody.

A rendezvények eddigi költségeiről Somody egyelőre nem tudott konkrét adatokkal szolgálni, mint mondta, a népszavazást követően készítik el a mérleget, amelyet nyilvánosságra hoznak. Annyi azonban bizonyos, hogy a költségvetésük jelentős részét elköltötték. Ebben azonban a továbbra is működő tájékoztatási rendszer kiépítése, a jövő májusig működő telefonos központ és a kuratórium egész éves működése is benne van.

Forrás: ORIGO
Forrás: ORIGO

Somody az [origo] kérdésére sajnálatát fejezte ki, amiért egy politikust sem sikerült meggyőzniük, hogy vegyen részt kampányukban. Úgy vélte, ennek az lehet az oka, hogy nagy volt a bizonytalanság az EUKK működésével kapcsolatban, folyamatosan kellett bizonygatniuk függetlenségüket. Hozzátette: valószínűleg nem volt mersz a pártokban, hogy együtt kampányoljanak, mindenki a saját tervei szerint haladt. Eredménynek tartotta viszont, hogy a pártok saját kampányaikkal is segítették az embereket a döntésben. Somody azt nem akarta elárulni, konkrétan kiket keresték meg, és milyen indokkal utasították őket vissza. Mint mondta: ma már nem az a lényeg, hogy ki miért nem vett részt a kampányban.

Az EUKK eredeti tervei szerint az EU-levelet is a három közjogi méltóság írta volna alá, de végül nem így történt. Mádl Ferenc köztársasági elnök, Medgyessy Péter miniszterelnök és Szili Katalin házelnök ugyanakkor csütörtökön több napilapban egy felhívást tesz közzé, melyben a népszavazáson való részvétel fontosságáról szólnak.

A záró sajtótájékoztatón részt vett a kuratórium teljes tagsága is. Kádár Béla arra hívta fel a figyelmet, hogy az EU-csatlakozás esetében nem pártpolitikai vetélkedőről, hanem össznemzeti ügyről van szó.

Gerő András közölte: meg kell érteniük azoknak, akik a nemzeti identitás miatt aggódnak, hogy a 21. században már nem működnek a hagyományos fogalmak. Szerinte Magyarország egy bonyolult, egyenrangú függési rendszer része lesz az EU-ban, aminek révén erősödnek Magyarország kulturális értékei.

Bojár Gábor szerint gazdasági értelemben nem az a lényege a csatlakozásnak, hogy mekkora támogatást kapunk az EU-tól. A fő érv a csatlakozás mellett, hogy a kis, széttagolt paicok nem versenyképesek az egységes amerikai piaccal szemben.

Ágh Attila úgy vélte: a csatlakozási folyamatok előrehaladtával csak szaporodni fognak az emberekben a kérdések, és az EU miatt egyre több olyan érdemi döntést kell hoznia Magyarországnak, amely a többi tagállamra is kihat.

Chikán Attila arról beszélt, hogy a csatlakozás igazi nyertesei a fiatalok, miattuk kell az idősebb generáció tagjainak is igennel voksolniuk.