Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Nincs felkészülve nagy járványokra az EU

Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság egészségügyi kérdésekért felelős biztosa szerint a jelenlegi fertőző tüdőgyulladásos megbetegedéseknél súlyosabb járványok kitörésére a tagországok nincsenek felkészülve, és ugyanez érvényes a bioterrorizmus veszélyeire is. A súlyos heveny légúti szindróma (SARS) terjedése világszerte folytatódott, Európában aránylag stabil a helyzet.
Vágólapra másolva!

David Byrne, az Európai Bizottság egészségügyi és fogyasztóvédelmi kérdésekért felelős biztos szóvivője szerint pénteken a kontinensen összesen 27 gyanús és 17 valószínű SARS-eset volt. A hétfő reggeli állapotok szerint a gyanús esetek száma változatlan, a valószínűeké pedig 19-re nőtt, vagyis a helyzet gyakorlatilag stabilnak tekinthető. A két csoportba tartozó esetekről a bizottság a fertőző betegségek megfigyelésére és ellenőrzés alatt tartására szolgáló korai előrejelző hálózat révén szerzett tudomást, ami egyúttal azt is mutatja, hogy e rendszer hatékonyan működik - tette hozzá a szóvivő.

Byrne ezzel együtt is tart attól, hogy ennél súlyosabb járványok kitörésére a tagországok nincsenek megfelelően felkészülve, és ugyanez érvényes a bioterrorizmus esetleges veszélyeire is. Az EU-ban egyelőre nincs olyan hatékony és összehangolt megfigyelési, illetve intézkedési mechanizmus, amellyel szembe lehetne nézni az ilyen fenyegetésekkel.

A biztos ezért a közeljövőben - legkorábban május végén - javaslatot akar tenni egy európai betegségmegelőzési és -ellenőrzési központ létrehozására, amely az egyesült államokbeli Atlantában működő betegségellenőrzési központhoz (CDC) hasonló feladatokat látna el. Tervei szerint a központnak 2005-re működőképesnek kellene lennie, és tevékenységét a tagországok közötti betegségmegelőzési együttműködés összehangolására kellene összpontosítania - mondta a szóvivő.

A járványok féken tartásának lehetőségeit illetően jelenleg alapvetően eltérő a helyzet a járványos állatbetegségek és az embereket megtámadó fertőző kórok között. Az előbbi esetben - mint például a közelmúltbeli száj- és körömfájás vagy marhakór-járványok esetén - közösségi szinten szabályozott és összehangolt intézkedéseket lehet hozni az állatok mozgásának és szállításának korlátozására vagy betiltására. Emberi járványok esetében ilyesmire nincs lehetőség. A fertőző betegségeket megfigyelő hálózat csak arra képes, hogy megpróbálja egyeztetni a tagországok fellépéseit, és rávenni őket arra, hogy lehetőség szerint összehangoltan cselekedjenek. De ha például a tagországok illetékes hatóságai eltérő utazási tanácsokat adnak állampolgáraiknak, eleve nem lehet hatékonyan szembeszállni a fertőzések terjedésének veszélyeivel - mondta a szóvivő, utalva arra, hogy a bizottság e téren szorosabb harmonizációt tartana szükségesnek.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről