Az Interpol keresi Milosevic fiát is

Vágólapra másolva!
A szerb hatóságok nemzetközi körözést adtak ki Slobodan Milosevic volt jugoszláv államfő fia, Marko Milosevic ellen.
Vágólapra másolva!

Dusan Mihajlovic szerb belügyminiszter a Studio B televíziónak adott interjúban mintegy mellékesen említette meg, hogy a hatóságok nemzetközi körözést adtak ki Marko ellen. Dragan Sutanovac, a parlament nemzetbiztonsági bizottsága hétfőn megerősítette, hogy a belföldre vonatkozó letartóztatási parancs után Interpol-körözést is kiadtak Marko ellen.

A pozsareváci járási bíróság 2001. novemberében emelt vádat Marko és hat társa ellen, mert 2000. márciusában elfogták és tettleg bántalmaztak Zoran Milovanovicot, az Otpor nevű ellenzéki diákmozgalom aktivistáját. Marko láncfűrésszel hadonászva azzal fenyegette a túszt, hogy miszlikbe aprítja, amennyiben nem fedi fel az Otpor pozsareváci szervezetének tagjainak és támogatónak kilétét. A pozsareváci bíróság az idén, február 3-án országos körözést adott ki Marko ellen.

A harmincas éveiben járó, kicsapongó életmódjáról ismert Marko ellen más ügyekben is nyomoznak a hatóságok, gyanítva, hogy nagy vagyonra tett szert cigaretta- és olajcsempészetből, illegális fegyverkereskedelemből. Markónak több vállalkozása is volt: a Balkán egyik legnagyobb diszkójaként is emlegetett Madonna mellett érdekelt volt a pozsareváci Bambi vidámparkban, péksége és kozmetikai üzlete volt Belgrádban, amelyet a rendszerváltáskor szétzúztak a tüntetők.

Markónak a milosevici rezsim bukása után nyoma veszett, s noha sokan gyanították, hogy valamelyik szovjet utódállamban tartózkodik, ez csak a minap bizonyosodott be, amikor Milosevic lánya, Marija édesanyja védelmére kelve egy podgoricai lapnak nyilatkozva elszólta magát. Marija azt mondta, hogy édesanyja, Mira Markovic Moszkvába utazott, hogy találkozzon fiával.

A Vecernje Novosti című belgrádi lap hétfőn a moszkvai sajtóra hivatkozva azt írja, hogy Marko az orosz főváros melletti Barvihában, tulajdonában lévő házban lakik. A településen találhatók a moszkvai politikai és üzleti elit nyaralói, itt van dácsája a többi között Borisz Jelcin volt és Vlagyimir Putyin jelenlegi államfőnek. A moszkvai szerb kolónia tagjai tíz napja látták Markovic asszonyt egy olasz bevásárlóközpontban, a volt jugoszláv first lady kíséret és testőrség nélkül bevásárolt - írja a belgrádi lap.

A belgrádi hatóságok egyébiránt Mira Markovicot is körözik a Stambolic-gyilkosság kapcsán. Sutanovac szerint egyelőre nem tudni, hogy nemzetközi körözést is kiadnak-e ellene. Először azt kell eldönteni, hogy tanúként vagy gyanúsítottként akarják kihallgatni, mert tanú ellen nem szokás nemzetközi körözést kiadni.