Milosevic lánya tagadja anyja szökését

Vágólapra másolva!
Mira Markovic, Milosevic volt szerb elnök felesége egyelőre gondolkodik azon, hogy eleget tegyen-e a szerb belügyminisztérium idézésének - közölte egy interjúban lánya, Marija Milosevic, aki megerősítette, hogy anyja ugyan Oroszországban tartózkodik, de nincsen szökésben. A szerb rendőrség Ivan Stambolic néhai szerb elnök meggyilkolása kapcsán akarja kihallgatni Mira Markovicot.
Vágólapra másolva!

A Milosevic-házaspár Montenegróban élő lánya, Marija a vasárnapi podgoricai Publika című lapnak nyilatkozva elismeri, hogy édesanyja Moszkvába utazott, hogy találkozzon fiával, Markóval. Leszögezte, hogy édesanyja nincs szökésben, s megfontolja, hogy eleget tesz-e az idézésnek. Marija emlékeztetett arra, hogy édesanyja a moszkvai Lomonoszov Egyetem tanára, ezért gyakran utazik.

Új mozzanat ugyanakkor a Milosevic-család történetében Marija kijelentése, miszerint édesanyja Markó fiával találkozik Moszkvában. Markónak a milosevici rezsim bukása után nyoma veszett, s noha sokan gyanították, hogy valamelyik szovjet utódállamban tartózkodik, Marija vasárnapi kijelentéséig ez csupán feltételezés maradt. Markót körözi a pozsareváci járási bíróság az Otpor nevű mozgalom egyik aktivistájának bántalmazása miatt.

A fővárosi Milosevic-villa egyik őre a vasárnapi Vecernje Novosti című belgrádi lapnak nyilatkozva ugyanakkor elismerte, hogy Markovic asszony azért is távozott Moszkvába, mert figyelmeztették arra, hogy a hatóságok feljelenthetik a Stambolic-gyilkosság kapcsán.

Stambolic gyilkosait pénteken fogták el, és megtalálták a 2000. augusztus 25-én eltűnt volt szerb elnök holttestét a szerémségi Fruska Gora hegységben. Stambolicot az állambiztonsági elitegység, az úgynevezett vörössapkás osztag négy tagja rabolta el, s még aznap kivégezte.

Az elrablás előtti napokban az akkori ellenzék felkérte az országszerte népszerű Stambolicot, hogy Milosevic ellenében induljon a 2000. szeptemberi elnökválasztáson.

A rendőrség szerint "alapos a gyanú", hogy a gyilkossághoz köze volt az akkoriban politikailag legbefolyásosabb személynek és a volt szerb elnök feleségének, Mira Markovicnak.

Ha Mirjana Markovic nem tér haza, ellene nemzetközi elfogatóparancsot adnak ki.