Izraeli razzia a túl-karmi menekülttáborban

Vágólapra másolva!
Izraeli katonák behatoltak csütörtök éjjel a ciszjordániai Túl-Karm palesztin város menekülttáborába. A palesztin szélsőségesek után kutató katonák egy palesztint agyonlőttek, egyet pedig megsebesítettek.
Vágólapra másolva!

A páncélozott csapatszállítókon és katonai terepjárókon érkezett katonák röviddel éjfél után nyomultak be a palesztin menekülttáborba, ahol több házat is átkutattak. Palesztin szemtanúk azt állítják, hogy izraeli katonák az egyik házból kilőttek az utcára és eltaláltak két palesztint. Egy fegyvertelen, civil ruhás, 20 éves fiatalember életét vesztette, társa könnyebben megsebesült.

Izraeli katonai források viszont azt állítják, hogy a két palesztinnak volt fegyvere, és gyanúsan viselkedtek. "A katonák nyitottak elsőként tüzet, mielőtt a palesztinok lőhettek volna" - nyilatkozta a Reutersnak egy neve elhallgatását kérő izraeli katonai forrás.

A túl-karmi razzia kevesebb mint egy nappal azután történt, hogy izraeli csapatok vonultak be a Gázai övezet északi részén fekvő Bét-Hanun palesztin városba három feltételezett szélsőséges letartóztatásának céljával. A palesztinokkal kirobbant összecsapásban két palesztin vesztette életét Bét-Hanunban.

Az iraki háború kirobbanásának kezdete óta az izraeli hadsereg most először hajtott végre ilyen akciókat palesztin területen.

A palesztin lázadás, intifáda 2000. szeptemberi kirobbanása óta 1956 palesztin és 727 izraeli vesztette életét erőszakos események következtében.