A szejm ismét elutasította a bizalmatlansági indítványt

Vágólapra másolva!
A lengyel szejm csütörtök délután másodszor is elutasította a Marek Pol infrastrukturális miniszter, miniszterelnök-helyettes ellen benyújtott ellenzéki bizalmatlansági indítványt. A szavazást azért kellett megismételni, mert a szerdai első voksolásnál csalás történt, a kormánypárt két képviselője két hiányzó frakciótársuk helyett is szavazott. A csalás kiderült, a négy érintett képviselőt kizárták a frakcióból, az ügyészség pedig vizsgálatot indított.
Vágólapra másolva!

A lengyel szejm csütörtöki ülésén újra elutasította a Marek Pol infrastrukturális miniszter, miniszterelnök-helyettes ellen benyújtott bizalmatlansági indítványt. A csütörtöki megismételt szavazásnál 210 képviselő támogatta az indítványt, 228 ellene szavazott, 1 pedig tartózkodott. Az indítvány elfogadásához 231 támogató szavazatra lett volna szükség.

A lengyel kormánykoalíció vezető ereje, a Baloldali Demokratikus Szövetség
(SLD) kizárta soraiból négy parlamenti képviselőjét a szerdai szavazásokon elkövetett csalás miatt. A jegyzőkönyvek vizsgálata után ugyanis bebizonyosodott, hogy két baloldali képviselő a szerdai ülésen nem volt jelen, ennek ellenére többször is "szavaztak". Két képviselőtársuk beismerte, hogy ők voksoltak a hiányzó honatyák nevében. Mind a négyüket kizárták a kormánypárt frakciójából.

A rendszerváltozás után, 1994-ben a szejmben már történt hasonló eset, melyben a Lengyel Parasztpárt öt képviselője volt érintve, de az akkori eljárást végül megszüntették. A lengyel büntető törvénykönyv szerint a szavazási csalás bűncselekmény, amelyért 3 hónaptól 5 évig terjedő szabadságvesztés róható ki.

Március elsején a Lengyel Parasztpárt eltávolításával a lengyel kormánykoalíció kisebbségbe szorult a szejmben, és azóta alkalmi szövetségkötésekre kényszerül független vagy ellenzéki képviselőkkel, hogy kivédhesse az ellene benyújtott indítványokat. Szerdán különösen élessé vált a helyzet, mert az infrastruktúra minisztere elleni bizalmatlansági indítványt valamennyi ellenzéki frakció támogatta; végül az alsóház a javaslatot csekély többséggel elvetette. Marek Pol a kormánykoalíció kisebbik pártja, a Munka Uniója elnöke.

A négy képviselő kizárásával az SLD frakciója 193 főre apadt a 460 tagú lengyel alsóházban.