Sikeres rakétakísérlet Pakisztánban

Vágólapra másolva!
Ismét diplomáciai nézeteltérés alakult ki India és Pakisztán között. Mindkét atomhatalom rakétakísérletet hajtott végre szerdán, Pakisztán azonban nehezményezte, hogy India erről nem tájékoztatta előre.
Vágólapra másolva!

Pakisztán sikeres kísérletet hajtott végre rövid hatótávolságú Abdali rakétával szerdán, a nukleáris robbanótöltet célba juttatására képes, közepes hatótávolságú Prithvi rakétával végzett indiai kísérlettel egy napon - írja a BBC. A pakisztáni rakétakísérletről az iszlámábádi külügyminisztérium számolt be.

Pakisztán minden szomszédját előre tájékoztatta a kísérletről, de az indiaiak ezt elmulasztották - mondta a pakisztáni miniszter. Az indiai védelmi miniszter rutinkísérletről beszélt. A két atomhatalom az elmúlt néhány hónapban számtalan kísérletet hajtott végre, és ezeket mindig diplomáciai szóváltás követte.

Indiában a 150 kilométeres hatótávolságú, egytonnás robbanófej hordozására alkalmas föld-föld típusú rakétát közép-európai idő szerint reggel 7 órakor a keleti Orisza szövetségi államban lőtték ki.

India és Pakisztán 1947-es függetlenné válásuk óta vitatják Kasmír hovatartozását, és már két háborút vívtak egymással. Az indiai-pakisztáni viszony tavaly éleződött ki, és közvetlen háborús veszély alakult ki. Azóta enyhült a feszültség.