Elegendő bizonyíték Djindjic gyilkosai ellen

Vágólapra másolva!
A szerb hatóságok elegendő bizonyítékot gyűjtöttek össze ahhoz, hogy bíróság elé állítsák és elítéljék a Zoran Djindjic néhai miniszterelnök meggyilkolásával vádolt zimonyi klán tagjait - közölte szerdán Zoran Zivkovic kormányfő.
Vágólapra másolva!

Zoran Zivkovic szerint nem fordul többé elő, hogy a rendőrségnek nincs a bíróság előtt is használható bizonyítéka a bűnözők ellen. A zimonyi klán tagjainak többségét már elfogták, de még szökésben vannak a "bűnpiramis" csúcsán álló vezetők. A zimonyi bűnbanda főként kábítószer-kereskedelemmel foglalkozott, havonta száz kilogrammnyi drogot értékesített több tízmillió dollárért. A hatóságok birtokában van a terjesztők névsora.

A kormányfő burkoltan azzal vádolta a Vojislav Kostunica volt jugoszláv államfő vezette Szerbiai Demokrata Pártot (DSS), úgymond a "hatalom és az ellenzék között félúton lévő" politikai erőt, hogy akadályozta a maffiatörvény és a különleges ügyészi intézmény létrehozásáról szóló jogszabály elfogadását. A fél évig tartó huzavona alatt létrejöttek azok a körülmények, amely Zoran Djindjic és más személyek meggyilkolásához vezettek. "Ha már keressük az okát annak, hogy miért halt meg a miniszterelnök, s mások, akkor talán azokban is kereshetjük az okokat, akik játszadoztak a különleges ügyészi intézményről szóló törvénytervezettel, s akik félúton voltak az ellenzék és a kormány között" - mondta Zivkovic.

A szerb kormány kedden jelentette be, hogy Djindjicet feltehetően Zvezdan Jovanovic, alias Zveki, a belügyi elitegység (JSO), az úgynevezett vörössapkás osztag parancsnokhelyettese gyilkolta meg. Ezt egyértelműen megerősítette gyilkos fegyver ballisztikai vizsgálata is. A kormány kedden feloszlatta a JSO-t, mivel egyes tagjai kapcsolatban álltak a zimonyi klánnal. Zoran Zivkovic szerint a vörössapkásoknak a többsége nem követett el bűncselekményt, s őket a belügyminisztérium más alakulataihoz - a rendőrséghez és a csendőrséghez - osztják be szolgálatra.

Azért nem oszlatták fel eddig a JSO-t, mert tartani lehetett attól, hogy ez megingatja az ország biztonságát. A merénylet is igazolta azokat a feltevéseket, hogy a JSO-ban szolgáltak olyan személyek, akik készek és képesek voltak destabilizálni az országot - mondta a kormányfő. Zivkovic szerint a kommandós egység feloszlatásáról szóló kormánydöntés után néhány rendőrtábornok személyesen felkereste a vörössapkásokat a Verbász melletti kulai bázisukon. A kommandósok nem lázongtak a kormány döntése miatt.

A Djindjic elleni merénylet miatt lassulni fog a privatizáció, ami a költségvetési hiány mintegy 400 millió eurós növekedésével jár majd - mondta Zivkovic, reményét fejezve ki, hogy a nemzetközi közösség ugyanolyan szolidaritást fog tanúsítani az ország iránt, mint a meggyilkolt kormányfő temetésén tette, s az elkövetkező időszakban segít rajta.