Elsöprő EU-támogatás a szlovén népszavazáson

Vágólapra másolva!
Az európai uniós csatlakozásról a tagjelöltek közül másodikként szavazó szlovénok közel kilencven százaléka a belépésre voksolt a vasárnapi referendumon.
Vágólapra másolva!
Szlovénia/nagyvilag/20030117szlovenia.html

A hivatalos eredmények szerint 60 százalékos részvétel mellett az igenre leadott szavazatok aránya 89,6 százalékos volt. Az egykori jugoszláv tagköztársaságban egyidejűleg a NATO-belépésről is szavaztak a lakosok: a katonai szövetség támogatottsága jóval alacsonyabb volt, de így is 53,6 százalékuk adta áldását a csatlakozásra. Szlovénia az egyetlen az újabb NATO-bővítés országai közül, ahol népszavazást tartanak a kérdésben.

Dimitrij Rupel külügyminiszter szerint a voksolás pontot tett a délszláv köztársaság 1991-es függetlenné válása óta tartó átmenetére. Az elsöprő igen-párti győzelmet Brüsszelben is melegen üdvözölték: a Bizottság közleménye szerint különös jelentősége van annak, hogy a szlovénok háborús időben döntöttek a békének szentelt európai folyamatban való részvételre.

A tagjelöltek közül az első népszavazást Máltán tartották az uniós tagságról, ahol a belépés támogatói szűk győzelmet arattak, a sorban következő pedig az április 12-én szavazó Magyarország lesz. A csatlakozási szerződéseket április 16-án Athénban írják alá a jelenlegi és a jövendőbeli EU-tagok vezetői.

Forrás: Bruxinfo - Brüsszel