Medgyessy az EU-csúcson: Európa és Amerika együtt lehet erős

Vágólapra másolva!
Európa és Amerika egymásra van utalva, külön-külön mindketten gyengébbek vagyunk - mondta Medgyessy Péter kormányfő az Európai Unió brüsszeli csúcstalálkozóján. A találkozón Medgyessy rövid megbeszéléseket folytatott többek között Tony Blair brit miniszterelnökkel és Jacques Chirac francia elnökkel az iraki helyzetről. A főként gazdasági témákkal foglalkozó csúcstalálkozót értékelve Schröder német kancellár elmondta: a rendkívüli körülmények és ellentétek ellenére az ülésteremben nem volt háborús hangulat.
Vágólapra másolva!

Az Európai Unió brüsszeli csúcsértekezletén mondott felszólalásában Medgyessy Péter miniszterelnök kijelentette, hogy erős Európa csak a transzatlanti kapcsolatrendszer erősítésével jöhet létre. "Európa és Amerika egymásra van utalva, külön-külön mindketten gyengébbek vagyunk" - mondta Medgyessy.

Gál J. Zoltán kormányszóvivő az MTI-nek elmondta, a miniszterelnök azt a kettős tanulságot vonta le az iraki válságot körülvevő éles nézeteltérésekből, hogy Európában nagyobb szüksége van közös kül- és biztonsági politikára, mint valaha. Medgyessy javasolta egy olyan munkacsoport létrehozását, amely feldolgozná a mai válság tanulságait és ötleteket adna arra, hogyan lehetne az EU kül- és biztonságpolitikájának kialakításában a közösségi módszert alkalmazni.

A miniszterelnök közölte, Magyarországnak az a meggyőződése, hogy az iraki rendezési folyamatban biztosítani kell a világszervezet központi szerepét, az EU-nak és a NATO-nak pedig felül kell emelkednie az elmúlt hetek vitáin.

A gazdasági kérdésekkel foglalkozó csúcsértekezletén Medgyessy rövid kétoldalú megbeszéléseket tartott Tony Blair brit miniszterelnökkel, Jacques Chirac francia elnökkel és Wolfgang Schüssel osztrák kancellárral. Medgyessy kifejezte részvétét a brit kormányfőnek azon brit katonák halála miatt, akik pénteken Irakban helikopter-balesetben vesztették életüket. Blair méltatta a magyar politika következetességét, majd hozzátette: Magyarország fontos hídszerepet játszhat az iraki válságban megrendült transzatlanti viszony helyrehozásában.

A francia elnökkel és az osztrák kancellárral folytatott beszélgetéseken szintén az iraki helyzetről volt szó. Medgyessy találkozott Brüsszelben a visegrádi csoport többi három országának kormányfőivel, és megállapodtak abban, hogy a szlovákok által a hét végére tervezett csúcstalálkozót kissé későbbre halasztják.

Gerhard Schröder német kancellár egy nyilatkozatában a brüsszeli csúcs hangulatát értékelte. Mint mondta: lehetetlen vállalkozás lett volna az EU-tagállamok számára, hogy megpróbálják meggyőzni egymást az iraki konfliktussal kapcsolatos álláspontjukról a brüsszeli csúcson, ezért nem is próbálkoztak vele.

Schröder szerint a találkozó ugyan szélsőséges körülmények között - az iraki fegyveres konfliktus kirobbanásának napján - kezdődött, az ülésteremben azonban ennek ellenére sem volt háborús hangulat. A pénteki ülés pedig, amelyen egyebek között az adócsomag még vitatott részeiről volt szó, már teljesen normális légkörben zajlott - tette hozzá.