Prága repteret ajánl az amerikai hadseregnek

Vágólapra másolva!
Cseh lapértesülések szerint nem hivatalosan repülőtereket ajánlott fel az Egyesült Államoknak a prágai kormány, ahová Washington átköltöztethetné egyik németországi légi támaszpontját. A cseh kormány támogatná, hogy az amerikaiak légibázist létesítsenek az országban, mert akkor nem kellene drága pénzen saját vadászgépeket beszerezniük.
Vágólapra másolva!

A cseh kormány repülőteret ajánlott fel az Egyesült Államoknak, ahová Washington átköltöztethetné egyik németországi légitámaszpontját - írja hétfői kiadásában a Lidové Noviny című cseh konzervatív napilap. Vladimír Spidla kormányának ajánlata egyelőre nem hivatalos és titkos, mert mindkét fél arra vár, hogyan végződik az iraki válság - írja a lap.

A felajánlott repülőterek között lehet az Ostrava-Mosnov repülőtér, amelyet korábban az egykori Varsói Szerződés hadseregei is használtak. „Még semmi sincs eldöntve. Egyszerűen csak az amerikaiak tudomására hoztuk, hogy nálunk nyitott ajtókat találnak, ha el akarják hagyni Németországot” - mondta a lapnak egy, a kormány ajánlatát ismerő szakértő.

A németeket zsarolják a NATO-bázisok áthelyezésével/itthon/20030226aszakertok.html

Prága szívesen venné ha az amerikaiak légibázist létesítenének cseh területen, mert akkor nem kellene drága pénzen saját vadászgépeket beszerezni - írja az újság. A németországi amerikai bázisok áthelyezése iránt érdeklődik Lengyelország, Románia és Bulgária is.

AZ USA-nak mintegy 100 ezer katonája van Németországban. Az amerikai hadsereg három légi támaszpontot üzemeltet német földön. Az Egyesült Államok eddig hivatalosan még nem nyilatkoztak a sajtóban megjelent hírekkel kapcsolatban, miszerint egyes németországi támaszpontjaikat a kelet-európai volt szocialista országok területére telepítenék át.