Hétfőn tárgyal Irakról a Biztonsági Tanács

Vágólapra másolva!
Közép-európai idő szerint délután négy órakor összeül az ENSZ Biztonsági Tanácsa, hogy az iraki válságról tárgyaljon. Bush amerikai elnök vasárnap egynapos határidőt szabott a tanácsnak az iraki háború támogatására. Chirac francia elnök azonban ismét kilátásba helyezte a határozat megvétózását, szerinte akár több hónap további haladék is adható Iraknak a leszerelésre. Ha az ENSZ hétfőn nem bólint rá a katonai akcióra, Bushék feltehetően nemzetközi felhatalmazás nélkül is támadni fognak.
Vágólapra másolva!
Iraki válság: egy napig még a diplomáciáé a szó/nagyvilag/20030316egynap.htmlIrak oldal/irak/index.htmlMinden cikk és háttér az [origo] mellékletében

Az Azori-szigeteki amerikai-brit-spanyol hármas csúcstalálkozót követően George Bush amerikai elnök egynapos határidőt szabott a Biztonsági Tanácsnak az iraki háború támogatására. Bush kijelentette: március 17-én, hétfőn eljön az igazság pillanata a világ számára Irakkal kapcsolatban. Bush a tanácskozást követően közölte: "Az iraki rezsim vagy leszereli magától (tömegpusztító fegyvereit), vagy erővel szerelik le - és az iraki rezsim nem szerelt le magától".

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa közép-európai idő szerint hétfőn délután négy órakor (helyi idő szerint délelőtt tízkor) ül össze zárt ajtók mögött, hogy az iraki válságról tárgyaljon.

Jacques Chirac francia elnök a hármas csúcstalálkozót követően azonban ismét megerősítette, hogy Franciaország kész megvétózni az ENSZ Biztonsági Tanácsában a háborúnak zöld utat adó határozatot. Chirac kijelentette, hogy Franciaország az elutasításban "a legvégsőkig is elmegy", vagyis élni fog vétójogával, de megváltoztatja álláspontját, ha Szaddám Huszein iraki elnök beszünteti az együttműködést az ENSZ fegyverzetellenőreivel. Chirac szavai szerint ebben az esetben Párizs "semmiféle megoldást nem utasít el, a háborút sem".

Chirac közölte, hogy kész elfogadni 30-60 napos határidőt Irak leszerelésére, ha azt az ENSZ főellenőrei is támogatják. "Egy hónap, két hónap, kész vagyok erről minden megegyezést elfogadni, amelyet a fegyverzetellenőrök is elfogadnak" - mondta.

Jacques Chirac gyors győzelmet kívánt Amerikának arra az esetre, ha háborút indít Irak ellen. "Minél gyorsabb a győzelem, annál kevesebb az áldozat és az anyagi kár, így hát gyors győzelmet kívánunk." Chirac szerint fel sem merül a kérdés, hogy Franciaország csapatokkal segítse az amerikaiakat és a briteket. Washington eddig csak a francia légtér használatát kérte, amelyet jóvá is hagytak, mivel két szövetséges és baráti országról van szó.