Zoran Zivkovic lesz a meggyilkolt Djindjic utódja

Vágólapra másolva!
A szerdán meggyilkolt szerb miniszterelnök pártja, a Demokrata Párt a várakozásoknak megfelelően Zoran Zivkovic korábbi belügyminisztert javasolja a kormányfői posztra. A szerb parlament kedden szavaz az új kormányról. A Demokrata Párt döntött arról is, hogy egy évig senki nem foglalja el a meggyilkolt Zoran Djindjic pártelnöki székét. Zivkovic közölte: nem lesz előrehozott választás Szerbiában.
Vágólapra másolva!
A merénylettel kapcsolatos híreink/nagyvilag/20030312szerb.html

A várakozásoknak megfelelően Zoran Zivkovic volt jugoszláv belügyminisztert, pártja alelnökét javasolta vasárnap Szerbia kormányfőjévé a meggyilkolt szerb miniszterelnök pártja, a Demokrata Párt (DS). A DS főbizottsága vasárnapi ülésén döntött Djindjic utódlásáról, és arról, hogy a DS másik alelnökét, Cedomir Jovanovicot jelöli a miniszterelnök-helyettesi posztra.

A DS vezető testülete úgy döntött, hogy Djindjic helyébe nem választ pártelnököt, s a jövő évig nem is tart tisztújító kongresszust. Zivkovic ezt azzal magyarázta, hogy a DS-nek "még van elnöke" a meggyilkolt pártelnök személyében, illetve elegendő tér és tisztség van ahhoz, hogy a DS folytathassa az elkezdett munkát, és megvalósítsa Zoran Djindjic célkitűzéseit, megteremtse az "egészséges, és demokrácia tekintetében erős Szerbiát". A jövőre tartandó kongresszusig Zivkovic fogja képviselni a pártot elnökhelyettesi minőségben.

Zoran Zivkovic, a meggyilkolt Djindjic utóda közölte: nincs szükség előrehozott választásokra. "Akkor kell előrehozott választásokat tartani, ha a kormány elvesztette támogatottságát, vagy ha az új kormány nem tud felállni. Nálunk azonban egyik esetről sincs szó" - közölte Zivkovic.

Cedomir Jovanovic bejelentette, hogy a Djindjic merénylői ellen folytatott hajtóvadászatban eddig több mint kétszáz "bejegyzett bűnözőt fogtak el, akik az állam megsemmisítésére törekedtek". A sikeres rendőrségi fellépésre a rendkívüli állapot bevezetése nyújtott lehetőséget, s a rendkívüli intézkedések mindaddig érvényben maradnak, amíg Szerbiát "nem tisztítják meg vasseprűvel, amelyet eddig Zoran Djindjic tartott a kezében".

"Akik ezzel szembeszállnak, politikai ellenségeinkké válnak. Hiszünk a tisztességes rendőrségben és bíróságban, de távozniuk kell azoknak, akikről megtudjuk, hogy nem becsületesek" - jelentette ki Jovanovic, aki szerint a párt azért vetette el az egységkormány megteremtését, mert ez visszatérést jelentett volna 2000. október eleji állapothoz, amikor megdőlt a milosevici uralom.

Jovanovic szerint a szerb parlament kedden ül össze, s választja meg az új kormányt. Hétfőn tartja meg ülését a szerbia-montenegrói parlament, amelyen megválasztják az államközösség kormányát.

A DS harmadik alelnökét, Boris Tadicot jelöli a védelmi tárca élére. A párt korábban Zivkovicot javasolta védelmi miniszternek, de Zoran Djindjic szerdán történt meggyilkolása miatt változtatnia kellett az eredeti elképzeléseken.