Iraki válság: rendkívüli csúcstalálkozó a hétvégén

Vágólapra másolva!
Rendkívüli ülést tart az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Spanyolország vezetője a hétvégén. A tanácskozáson arról le szó, hogy milyen közös stratégiát alkalmazzanak a Biztonsági Tanácsban a három ország közösen benyújtott, nagy ellenállásba ütköző  határozattervezetének megmentésére. Amerikai kormánykörökből származó információk szerint ugyanakkor Bush egyre inkább hajlik arra, hogy BT-határozat nélkül indítsa meg a háborút Irak ellen.
Vágólapra másolva!

George Bush amerikai elnök a hét végén az Azori-szigeteken tárgyal Tony Blair brit és José Maria Aznar spanyol kormányfővel az iraki válságról - közölte egy magát megnevezni nem akaró vezető amerikai tisztségviselő. A hármas csúcstalálkozó legfőbb témája az lesz, milyen közös stratégiát alkalmazzanak a Biztonsági Tanácsban a három ország közösen benyújtott, nagy ellenállásba ütköző határozattervezetének megmentésére.

Ari Fleischer, a Fehér Ház szóvivője közölte pénteken: Bush elnök vasárnap indul el a Portugáliához tartozó Azori-szigetekre azzal a céllal, hogy Blair brit és Aznar spanyol miniszterelnökkel megvitassa egy újabb biztonsági tanácsi határozat elfogadtatásának kilátásait. A szóvivő egyúttal azt is bejelentette, hogy az elnök Colin Powell külügyminiszterrel együtt péntek délután, közép-európai idő szerint 16 órakor sajtóértekezletet tart a Fehér Ház rózsakertjében a közel-keleti béke távlatairól, és felvázolja a közel-keleti rendezés "útvonaltérképét".

Az AP hírügynökség név nélkül idézett amerikai tisztségviselőkre hivatkozva jelentette, hogy a hét végi találkozón Bush, Blair és Aznar több lehetséges forgatókönyvet is megvitat arra nézve, miként távolítható el a hatalomból Szaddám Huszein iraki elnök. Ez azonban nem jelenti azt, hogy konkrét katonai terveket is részletesen áttekintenének.

Egy magas rangú amerikai kormánytisztviselő azt mondta az AP-nek, Washington már hajlik arra, hogy ejtse a Biztonsági Tanácsban beterjesztett brit-amerikai-spanyol határozattervezetet, amely megnyitná az utat az Irak elleni háború előtt, és inkább azzal számol, hogy a "hajlandók koalíciójának" élén BT-felhatalmazás nélkül indítja meg a háborút Irak ellen. A "hajlandók koalíciójában" főként Nagy-Britanniára és Spanyolországra számít. Be akarja azonban még várni Mexikó és Chile - két határozatlan BT-tag - döntését, hajlandóak-e megszavazni a Biztonsági Tanácsban a brit-amerikai-spanyol határozattervezetet.

Blair péntek délelőtt tíz percet beszélt telefonon Jacques Chirac francia elnökkel, aki hivatalosan mereven ellenzi az új határozati javaslat elfogadását. A londoni szóvivői nyilatkozat szerint Blair a rövid megbeszélésen közölte: a brit kormány továbbra is úgy tartja, hogy már az előző, 1441-es BT-határozat is világosan fogalmazott, amikor "súlyos következményeket" helyezett kilátásba Irak számára a leszerelési kötelezettségek teljesítésének elmulasztása esetére.

Franciaország és az új tervezetet ugyancsak vétóval fenyegető Oroszország egyöntetű véleménye az, hogy a 1441-es határozat nem tartalmaz felhatalmazást az Irak elleni katonai akcióra. Ezt a véleményt a múlt héten Igor Ivanov orosz külügyminiszter személyesen közölte Londonban brit kollégájával.

A brit kormány már a héten elismerte, hogy nem fűz nagy reményeket az új BT-határozat elfogadásához. Tony Blair, aki csütörtökön tárgyalt a konzervatív ellenzék miniszterelnök-jelöltjével, azt mondta a tory vezérnek: arra a meggyőződésre jutott, hogy az új biztonsági tanácsi határozat elfogadása "most már kevésbé valószínű, mint eddig bármikor".